Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea muzicală: A murit un 'geniu al muzicii' / VIDEO

lumanare doliu

Dirijorul şi pianistul ungar Zoltan Kocsis a decedat, duminică, la vârsta de 64 de ani, informează agenţia de presă MTI.

Kocsis a murit după o îndelungă suferinţă. Acesta avea probleme cu inima, iar în ultimii ani a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale. Din cauza stării sale precare de sănătate, a fost nevoit să îşi anuleze toate proiectele din luna octombrie, după cum arată sursa citată.

Kocsis, director muzical la Filarmonica Naţională din Ungaria din 1997, a fost o lumină călăuzitoare pentru scena muzicală din Ungaria.

Citește și: Filosoful Mihai Şora împlineşte 100 de ani

A fost un reputat pianist, binecunoscut în special pentru interpretările lucrărilor de pian ale compatriotului său Bela Bartok.

Dirijorul Ivan Fischer de la Budapest Festival Orchestra l-a numit pe Kocsis, într-un mesaj publicat pe Facebook drept un ''geniu muzical rar''.

Citește și: Iubita unui celebru cântăreț român face VIDEOCHAT cu o prietenă / VIDEO

''Influenţa sa asupra întregii sale generaţii este incomensurabilă'', a scris Fischer, care s-a declarat ''profund şocat şi întristat de veste''.

Fischer şi Kocsis au fondat împreună Budapest Festival Orchestra, în 1983, notează DPA.

Kocsis a fost catapultat în lumina reflectoarelor după ce a câştigat concursul Radio Beethoven din Ungaria, în 1970. Ulterior, a câştigat premiul Liszt în 1973 şi premiul Kossuth în 1978 şi în 2005. De asemenea, a primit distincţia Corvin în 2012.

Citește și: E VIRGINĂ la 30 de ani și și-a pus silicoane: Sora Iuliei de la Abracadabra / FOTO HOT

Kocsis s-a născut în Budapesta şi a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani. A studiat pianul şi compoziţia muzicală la Conservatorul Bela Bartok şi a fost admis la Academia de Muzică Franz Liszt la vârsta de 16 ani.

A cântat cu numeroase orchestre de renume la nivel mondial precum Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică Chicago, Orchestra Simfonică San Francisco, Filarmonica din New York, Staatskapelle din Dresda, Filarmonica din Londra şi Filarmonica din Viena.

Citește și: Cuplurile care ascultă muzică împreună au o viață sexuală mai bună

În 1976, muzicianul şi regizorul Bruno Monsaingeon a realizat un film despre Kocsis şi colegul său, Dezso Ranki.

Kocsis a fost cunoscut şi pentru operele sale de binefacere, în special pentru activitatea susţinută în beneficiul International Children's Safety Service, anunță Agerpres.

Unul dintre cei patru copii ai lui Kocsis este pianistul Krisztian Kocsis. Cea de-a doua soţie a lui Kocsis, Erika Toth, este şi ea pianistă.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.