Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea muzicii populare. S-a stins vocea care l-a fascinat pe Mihail Sadoveanu

ABC Muzical
Ileana Constantinescu

Doliu în lumea muzicii populare din România. Cântăreaţa Ileana Consantinescu s-a stins din viaţă. Câmtăreaţa s-a stins din viaţă la ea acasă, iar cântăreţul Ionuţ Dolănescu a fost cel care a sunat la 112 pentru a cere ajutor. Artista decedase cu 20 de ore înainte de a fi găsită.

În istorie, Ileana Constantinescu va rămâne cunoscută ca vocea care l-a fascinat pe Mihail Sadoveanu.

"În 1951 o echipă de specialiști de la Institutul de Folclor din București ajunge în satul artistei cu scopul de a identifica noi talente artistice din mediul rural pentru concursurile inter-comunale, inter-raionale și inter-regionale din acel an. Este remarcată de folcloristul Constantin Prichici. Interpreta câștigă premiul I pe regiune (Regiunea Teleorman) și premiul al II-lea pe țară.

În vara anului 1952 efectuează primele înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, în număr de 5: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”.[1] A avut drept acompaniament orchestra condusă de Ionel Banu. Pe 3 august 1952 i se difuzează pentru prima dată piesele, dată ce semnifică debutul radiofonic al artistei.

În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor.

Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, unde le are profesoare pe Elisabeta Moldoveanu și Maria Tănase. I-au fost colegi Victoria Darvai, Natalia Șerbănescu, Natalia Gliga și Benone Sinulescu.

A efectuat numeroase turnee în țară și a colaborat cu orchestrele și ansamblurile: „Taraful Gorjului” – Târgu-Jiu („Doina Gorjului” de mai târziu), „Doina Argeșului” – Pitești, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – București, „Brâulețul” – Constanța, „Rapsodia Română” – București, „Flacăra Prahovei” – Ploiești.

Pe 23 septembrie 2004 a avut loc, la Studioul de concerte „Mihail Jora”, spectacolul Ileana Constantinescu la 75 de ani, în cadrul căruia au fost invitați să cânte colegii de scenă ai artistei: Angela Moldovan, Petre Săbădeanu, Tita Bărbulescu, Natalia Șerbănescu, Angela Buciu, Floarea Calotă, Florentina Vlad etc.

Distincții

2002 – Medalia Națională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a

2004 – Ordinul „Meritul Cultural”, grad de Cavaler

Recunoaștere

Din 2002 Casa de Cultură din Drăgănești-Olt poartă numele artistei. Pe lângă multe alte festivități, aici se desfășoară în fiecare an Festivalul-concurs național de doine și balade „De la Drăgănești la Vale”. Denumirea festivalului reprezintă titlul unui cântec din repertoriul interpretei", arată Wikipedia despre marea artistă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.