Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea presei: O jurnalistă RFI a murit

myjourneytojesus.wordpress.com
lumanare

O veste tristă în acest sfîrşit de an pentru cei care au cunoscut-o pe Mariana Ioan, la RFI sau în România. Lupta ei cu o boala s-a sfîrşit, Mariana Ioan nu mai este printre noi. Foarte lungă a fost această înfruntare, iar în ultimii ani chinuitoare. Mariana Ioan s-a stins în oraşul în care s-a născut, Constanţa, pe malul Mării Negre, anunță RFI.

Meci decisiv la Curtea Constituțională. Muniția care afectează și războiul pentru noul premier

Zi cu EMOȚII pentru Laura Codruţa Kovesi: Are PROCESUL ANULUI la Pitești

Mariana Ioan a făcut Politehnica la Timişoara şi apoi studii de sociologie la Bucureşti. Marea ei pasiune a fost însă teatrul, iar eu personal aşa am cunoscut-o, ca secretară literară la Teatrul “Ion Creangă” din Bucureşti. Atunci cred că Mariana Ioan şi-a trăit şi anii cel mai febrili, scria cronici de teatru pentru radio şi îi plăcea să lucreze cu autorii şi cu regizorii, traducea din limba franceză.

La îndemnul ei am scris, prin 1984, o piesă intitulată “Ţara lui Gufi” care nu a intrat atunci în repertoriu din cauza cenzurii dar s-a jucat imediat după căderea comunismului chiar la Teatrul “Ion Creangă”, spre satisfacţia mea şi a Marianei Ioan. Imi amintesc momentele cînd am citit pentru prima dată aceast text în biroul ei. Rîsul tonic al Marianei îmi răsună încă în memorie, după cum nu pot uita sclipirile de inteligenţă şi de satisfacţie din ochii ei.

In 1990 Mariana Ioan a plecat cu o bursă la Paris şi a început studii doctorale. Tot atunci, din păcate, a descoperit că boala secolului, cancerul, îi dădea tîrcoale.

Timp de 25 de ani însă Mariana a fost puternică şi victorioasă în faţa bolii. Ea a lucrat, între 1990 şi 2010, ca realizator şi asistentă de studio la RFI şi a urmărit cu pasiune viaţa teatrală franceză. La RFI s-a simţit bine, Mariana Ioan era ceea ce aş putea numit o “competenţă”, ne făcea tuturor plăcere să realizăm emisiuni cu ea, avea idei şi iniţiative, simţea imediat în ce ambianţă sonoră sau muzicală trebuia încadrat un magazin sau un articol.

Destinul nu i-a permis Marianei Ioan decît să treacă cu puţin peste vîrsta de 60 de ani. Cei care au cunoscut-o rămîn însă cu imaginea ei tonică, plină de energii pozitive şi de umor, o fiinţă cultivată, cu spirit analitic şi dăruită pasiunii sale pentru teatru şi pentru radio.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.