Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU - O somitate medicală românească a murit

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Academicianul profesor doctor George Litarczek, considerat fondatorul specialității anestezie-terapie intensivă (ATI) în România și unul dintre pionierii acestui domeniu la nivel mondial, a murit la vârsta de 94 de ani, joi, în București, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

"Prin dispariția academicianului George Litarczek, una dintre ultimele personalități enciclopedice ale României curate, întreaga comunitate medicală este de astăzi mult mai săracă", se arată într-un comunicat emis de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, semnat de președintele Șerban Bubenek.

"Un ultim omagiu îi va putea fi adus sâmbătă, 16 martie, începând de la ora 10.00, la capela Cimitirului Evanghelic-Luteran din București, Șoseaua Giurgiului nr. 4, unde va avea loc la ora 12.00 și înhumarea", se arată în același comunicat.

Născut pe 22 decembrie 1925, în Boston, SUA, acesta a fost fiul prof. agr. Gheorghe Litarczek și al Stellei, care au lucrat ca doctori la clinica medicală Colentina București.

Citește și: A început tăvălugul: organizație grea a PSD îi cere lui Dragnea să candideze la prezidențiale

Inginerul Carol Litarczek, bunicul lui George, a fost creatorul și directorul primei centrale electrice din Craiova, inginer șef al orașului Craiova și al județului Dolj, director și constructor al societății de tramvaie din Iași.

George Litarczek, ales membru de onoare al Academiei Române, este cunoscut pentru că a pus bazele experimentale și teoretice, alături de profesorul Dan Setlacec, ale specialității medicale de anestezie și reechilibrare hidroelectrolitică, pentru că a pus la punct metoda hipotermiei ce a fost folosită în intervențiile pe cord deschis și pentru că a format la Spitalul Fundeni din București o școală de anestezie și terapie intensivă foarte apreciată.

Între anii 1957 și 1993, a fost profesor universitar doctor la UMF Carol Davila București.

Autor al mai multor sute de lucrări științifice, George Litarczek a primit numeroase distincții, printre care Ordinul național "Steaua României" în grad de Mare Ofițer (2000).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.