Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu - Un cunoscut scenarist, dublu laureat cu premiul Oscar, a murit

lumanare doliu

Alvin Sargent, scenarist versatil şi recompensat de două ori cu premiul Oscar pentru filmele 'Julia' şi 'Ordinary People,' a murit la 92 de ani. Reputatul autor a murit din cauze naturale joi la reşedinţa sa din Seattle, a informat agentul său citat de dpa, potrivit Agerpres.

Adept al tuturor genurilor, de la drame, thrillere sau benzi desenate, Sargent avea un talent deosebit în ecranizare unor opere literare. El a fost prima oară nominalizat la premiile Oscar pentru scenariul filmului în regia lui Peter Bogdanovich, 'Paper Moon', ecranizare a romanului 'Addie Pray' din 1971, al scriitorului Joe David Brown. 

Filmul a făcut istorie când vedeta în vârstă de 10 ani, Tatum O'Neal, a devenit cea mai tânără actriţă care a câştigat vreodată premiul Oscar pentru performanţa sa din acest film. 

Alvin Sargent a câştigat primul său premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat mai întâi în 1977 pentru drama 'Julia' bazată pe romanul scriitoarei Lillian Hellman, iar cel de-al doilea în 1980 pentru filmul 'Ordinary People' un portret emoţionant al unei familii din clasa mijlocie care se destramă după pierderea copilului lor - ecranizare a romanului din 1976 a scriitoarei Judith Guest.

Citește și: Doliu în lumea cinematografiei - Un celebru regizor a murit

Născut sub numele de Alvin Supowitz, în Philadelphia la 27 aprilie 1927, Sargent şi-a început cariera în televiziune în anii 1950 şi 1960 scriind scenarii la seriale precum 'Ben Casey', 'Route 66', sau 'Naked City' înainte de a câştiga primul său premiu în 1966, pentru comedia dramatică 'Gambit', cu Michael Caine în rolul principal. 

În ultimii ani ai carierei sale, Sargent a jucat un rol important în transpunerea pe marile ecrane a povestirilor inspirate din aşa numitele comic books prin colaborarea la franciza Spider Man. El a semnat astfel scenariile la primul 'Spider-Man' din 2002, reluând apoi colaborarea în 2004 la 'Spider-Man 2', la 'Spider-Man 3' din 2007 şi la 'The Amazing Spider-Man' din 2014. 

Aducând o mare doză de umanitate povestirilor adolescentului Peter Parker, Sargent a lucrat la seria de filme Spider-Man alături de partenera şi colaboratoarea sa de lungă durată, producătoarea Laura Ziskin, cu care a fost căsătorit până la moartea acesteia în 2011. 

Drept recompensă adusă carierei sale de peste şase decenii, Sargent a primit premiul scenariştilor Writers Guild of America's şi premiul Laurel Award for Screenwriting Achievement, în 1991.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.