Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu uriaș în muzica românească: a murit fondatorul trupei Phoenix/ Video

moni bordeianu

Muzica românească a pierdut unul dintre oamenii care au schimbat totul. A încetat din viață Florin ”Mony” Bordeianu, fondator al legendarei trupe Phoenix alături de Nicu Covaci.

Florin ”Mony” Bordeianu s-a născut pe 26 februarie 1948, la Beșenova Nouă, județul Timiș. el a fost, așa cum plastic și melancolic l-a numit, într-o postare pe Facebook, Sorin Toader, ,,nebunul cu ochii închiși”.

„Mony avusese o operație foarte grea acum 8 ani, în care i s-a amputat piciorul. A făcut niște eforturi supraomenești, efectiv supraomenești să fie pe scenă la Sala Palatului. Și-a dorit din tot sufletul. A plecat împăcat

Sensibilitatea pe care a avut-o Mony Bordeianu nu poate fi egalată mult timp de-acum încolo în spațiu artistic. A fost direct proporțională cu personalitatea de neegalat a fratelui său, Nicu Covaci. Pentru ca au fost ca niște frați. Doar un munte de sensibilitate putea să compenseze un alt multe, de putere.

Ei sunt părinții Phoenixului.”, a declarat Cristian Radu Nema, regizorul filmului PHOENIX – Povestea

”A plecat sa deschida alt drum cel care l-a deschis pe primul... Iti multumim, Moni, pentru ca ceea ce avem acum tu ai inceput!

Pe un munte, intr-o tara

foarte-ndepartata

sta un om cu ochii-nchisi

si spune ce ne-asteapta.

Lumea nu-l asculta

il crede un nebun

caci vorbele lui sunt

ca niste lovituri de tun.

El sta singur si linistit

Dar in ochii lui inchisi

Vede al lumii asfintit

Nebunul cu ochii lui inchisi.

Zilele trec una dupa alta

sus pe munte

si vocea lui se aude clar,

spunand foarte multe.

Lumea cea intreaga

nu se-opreste sa-l asculte

il vede un nebun ce-ndruga

multe vorbe-absurde!”, a scris Nicu Covaci.

Cine a fost Mony Bordeianu

Florin Bordeianu și Nicolae Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din primii ani ai Phoenix-ului, cunoscuți și ca „perioada beat”. De asemenea, Moni a scris texte pentru câteva cântece. Prima compoziție a tandemului Covaci/Bordeianu a fost „Știu că mă iubești (și tu)”, înregistrată în 1964 în studiourile Radio România.Primele două materiale discografice Phoenix, discurile EP Vremuri din 1968 și Totuși sînt ca voi (sau Floarea stîncilor), apărut în anul următor, au fost înregistrare cu Moni Bordeianu la voce și conțin șase compoziții semnate de același tandem Covaci/Bordeianu.Textul melodiei „Nebunul cu ochii închiși” (de pe al doilea EP) a fost scris de Bordeianu, fiind inspirat de „The Fool on the Hill” din repertoriul The Beatles. Spre deosebire de piesa formației engleze, nu se invocă figura unui nebun vizionar, ci este o referire la adresa lui Nicolae Ceaușescu.[6] Tot în această perioadă, Moni a realizat, împreună cu Phoenix, poemul rock Omul 36/80, cu care a avut câteva reprezentații.[7] Plecarea sa din formație, în 1970, marchează sfârșitul primei perioade Phoenix.

Bordeianu a revenit în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, trupa având o altă componență (Nicu Covaci fiind singurul membru rămas din anii ’60). A cântat cu Phoenix doar până în 1978, an în care grupul s-a destrămat.Pe parcursul anilor ’80 a avut câteva colaborări cu foști membri Phoenix. A realizat în nume propriu un disc single cu titlul She Is an Angel (from Outer Space). Materialul a apărut la casa de discuri Night Records, în 1984, în Germania Federală și Franța. Conține două piese compuse de solist, cu aportul lui Josef Kappl.Imediat după Revoluția din 1989, Bordeianu a înregistrat împreună cu Erlend Krauser melodia „Păsări albe”, dedicată Revoluției și românilor ce au participat la înfăptuirea acesteia. După 1990, a colaborat din nou cu Phoenix, însă sporadic. În 1998 a fost lansat albumul de restituiri Vremuri, anii 60…, ce conține vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni, o parte dintre acestea publicate în premieră cu această ocazie.Cântecele publicate în premieră au constituit materialul unui EP apărut doi ani mai târziu, doar pe suport disc de vinil de 7″ (17 cm) și în ediție limitată (103 exemplare). În noiembrie 2008 a apărut albumul Back to the Future…, un material cu înregistrări noi, editat sub titulatura Phoenix & Mony Bordeianu.Solistul a fost invitat în spectacolele formației prilejuite de aniversările de 40, 45, 50 și 55 de ani. În 2016, la Editura Integral din București, a fost publicată cartea biografică Nebunul cu ochii închiși. Mony Bordeianu în dialog cu Doru Ionescu.

Zbor lin canarule, și Dumnezeu să te odihnească în împărăția Lui!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.