Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dolnald Tusk ridică cenzura pe Google aplicată în Tadjikistan

Inquam Photos / Octav Ganea
Donald Tusk cotroceni

Tadjikistanul a părut joi să deblocheze mai multe site-uri populare şi serviciile Google în timpul unei vizite în ţara din Asia Centrală a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Donald Tusk s-a întâlnit joi cu preşedintele tadjik Emomali Rakhmon, înainte de a se deplasa vineri în Kazahstan şi Uzbekistan, alte două republici ex-sovietice din Asia Centrală.

Utilizatorii de internet au sesizat în trecut numeroase probleme în accesarea site-urilor populare de informaţii, precum şi a Facebook, YouTube şi serviciilor Google.

Citește și: Ipoteza care dinamitează scena politică: Traian Băsescu sau Victor Ponta, premier!

Acestea din urmă au devenit inaccesibile la puţin timp după o revoltă din închisoare soldată cu 35 de morţi, printre care şi 19 deţinuţi. Potrivit autorităţilor, revolta a fost declanşată de membri ai organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI).

Facebook şi Youtube au devenit inaccesibile mai devreme în cursul lunii mai, potrivit utilizatorilor tadjici care se văd frecvent obligaţi să recurgă la un VPN pentru a utiliza cele două site-uri.

Citește și: Ieșire distrugătoare la adresa lui Dan Barna: ‘Sper, într-o zi, să ajungeți unde vă e locul în cartea de istorie. La gunoi!’

Toate aceste servicii online funcţionau totuşi foarte bine joi, potrivit clienţilor celor doi principali furnizori de internet din Tadjikistan.

Potrivit utilizatorilor tadjici, site-ul filialei locale a Radio Europa Liberă a fost de asemenea accesibil, după o perioadă în care a părut să fie blocat.

ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF) a făcut apel în aprilie la autorităţile tadjice să înceteze să blocheze site-urile de internet, făcând referire la cazul unuia dintre puţinele site-uri de informaţii independente, Asia Plus, blocat de cinci luni.

Citește și: Rareș Bogdan, precizare de ultimă oră: Nu e adevărat!

Acest site contribuia să rămână inaccesibil joi, potrivit utilizatorilor de internet.

Autorităţile tadjice recunosc că au blocat rar site-uri, deşi sunt frecvent acuzate că au făcut din acest lucru o practică curentă.

În 2013, YouTube a devenit inaccesibil la puţin timp după difuzarea unei înregistrări video în care preşedintele Rakhmon cântă şi dansează la nunta fiului său.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.