Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rămăşiţele jurnalistului Dom Phillips, identificate oficial (poliţia)/ Americanii denunță un asasinat și cer autorităților braziliene socoteală

wallpaperaccess.com
Amazonia padure brazilia

Expertiza practicată asupra resturilor umane găsite în Amazonia a confirmat că acestea sunt într-adevăr ale jurnalistului britanic Dom Phillips, dispărut la 5 iunie în compania expertului brazilian Bruno Pereira, a anunţat vineri poliţia federală care investighează dubla crimă, notează AFP preluat de agerpres. Americanii denunță un asasinat asupra celor doi experți.

"Această confirmare a fost posibilă datorită examenului odontologic" al probelor care au fost analizate într-un laborator din Brasilia, a indicat poliţia într-un comunicat.

"Lucrările de identificare completă continuă, pentru a înţelege mai bine cauza decesului, dinamica crimei şi ascunderea cadavrelor", a adăugat aceasta.

Mai devreme, poliţiştii au informat că elementele de care dispun în această etapă a anchetei au făcut să se creadă "că ucigaşii au acţionat singuri, fără sponsor, fără o organizaţie criminală în spatele crimelor".

Resturile lui Dom Phillips au fost găsite miercuri la locul indicat de unul dintre cei doi suspecţi arestaţi, pescarul Amarildo da Costa de Oliveira, zis Pelado, care mărturisise cu o zi înainte că a îngropat cadavrele.

Uniunea Popoarelor Indigene din Valea Javari (Univaja), ai cărei membri au participat activ la căutare, a infirmat vineri versiunea poliţiei.

"Nu există doar doi criminali, ci un grup organizat care a planificat crima până la cel mai mic detaliu", a spus Univaja într-un comunicat.

Statele Unite au cerut vineri stabilirea responsabilităţilor pentru uciderea unui jurnalist britanic şi a unui expert recunoscut în problemele popoarelor indigene din Amazonia braziliană, salutând cu aceeaşi ocazie apărătorii pădurilor tropicale, notează AFP.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a prezentat condoleanţe familiei jurnalistului Dom Phillips şi a ghidului şi expertului său Bruno Pereira, declarând că au fost "asasinaţi pentru sprijinul acordat conservării pădurii tropicale şi populaţiei indigene de acolo".

"Îndemnăm la stabilirea responsabilităţilor şi trimiterea autorilor în faţa justiţiei. Trebuie să ne intensificăm colectiv eforturile pentru a proteja apărătorii mediului şi jurnaliştii", a spus el pe Twitter.

Dubla crimă a fost confirmată la câteva zile după ce preşedintele american, Joe Biden, a avut o primă întâlnire cu omologul său brazilian, Jair Bolsonaro.

Dispariţia celor doi bărbaţi a reînviat criticile la adresa acestuia din urmă, acuzat că a încurajat invadarea ţinuturilor indienilor prin discursurile sale în favoarea exploatării resurselor celei mai mari păduri tropicale din lume.

Într-un interviu, şeful statului brazilian a părut să îi acuze pe jurnalist şi pe expert că au întreprins o călătorie "iresponsabilă" într-o zonă în care primul era "prost văzut".

Poliţiştii însărcinaţi cu elucidarea morţii lui Dom Phillips şi a lui Bruno Pereira a afirmat vineri că această dublă crimă nu a avut un "finanţator" provenit din rândul vreunei "organizaţii criminale", versiune contestată de o asociaţie a popoarelor indigene.

Aliat al fostului preşedinte american Donald Trump, Jair Bolsonaro a părut, totuşi, relaxat după întâlnirea sa cu Joe Biden în marja Summitului Americilor la Los Angeles, săptămâna trecută.

În cursul întâlnirii, Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările climatice şi defrişările din Amazonia, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.