Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dominic Cummings, arhitectul campaniei pentru Brexit, vrea să reinventeze scena politică britanică

Brexit

Dominic Cummings, unul dintre cei mai influenți consilieri ai premierului Boris Johnson, considerat drept arhitectul campaniei pentru Brexit, vrea să reinventeze scena politică britanică, însă criticii săi sunt de părere că va eșua în mod spectaculos, se afirmă într-un material Financial Times, potrivit Mediafax.

În pofida unui context demoralizator după demisia Theresei May în iulie 2019, Dominic Cummings, unul dintre consilierii noului premier Boris Johnson, a explicat, din primele momente, echipei politice a noului guvern că Executivul va funcționa de acum înainte precum NASA și va avea un singur obiectiv - să finalizeze procedura Brexit, explică jurnalistul George Parker de la Financial Times, în materialul "Dominic Cummings a realizat Brexit-ul. Acum plănuiește să reinventeze politica".

Jason Stein, un consilier menționa la vremea respectivă, după un discurs al lui Cummings: "O întâlnire uluitoare. (...) Spune că spre deosebire de ultimul guvern, deciziile vor fi rapide și finale. Este darwinism absolut acolo. Titlurile nu contează".

Deși, nominal este doar "asistentul" lui Johnson, în realitate Cummings acționează drept consilier șef și executor șef. El angajează și concediază personalul și a stabilit tonul noului guvern, concentrându-se pe finalizarea procedurii Brexit și pe cele trei lucruri despre care spune că le pasă oamenilor în realitate: sistemul public de sănătate, combaterea criminalității și eliminarea politicilor de austeritate.

Citește și: SURSE - PNL pregătește o mutare care va provoca CUTREMUR în politică: liberalii trec la saltele

După ce a contribuit în mod masiv la victoria Brexit, consilierul are acum o nouă agendă, prin care speră să modernizeze administrația publică și să transforme Marea Britanie într-un centru global al științei, în special în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale, robotică și schimbările climatice.

În pofida succeselor sale în ceea ce privește planificarea strategiilor electorale, Cummings trebuie acum să dovedească că poate pune în aplicare agenda sa extrem de ambițioasă. Potrivit unei surse din interiorul Guvernului de la Londra, Cummings "este atotputernic și conduce țara. Dar nimeni nu moare vreodată într-un șanț pentru un consilier. Desigur, el este dispensabil".

Deocamdată, Boris Johnson pare că se înțelege bine cu Dominic Cummings, care este considerat de susținătorii săi ca având abilități rare în ceea ce privește organizarea de campanii electorale, politici și comunicare, dar pentru oponenții săi este lipsit de scrupule.

De-a lungul celor șase luni în calitate de consilier, Cummings s-a confruntat și cu unele eșecuri. Strategia sa de suspendare a activității Parlamentului, în luna octombrie, în încercarea de a forța ieșirea din UE, ar fi putut fi dezastruoasă pentru Johnson, după ce Curtea Supremă de la Londra a anulat decizia Guvernului.

Însă, la alegerile din luna decembrie, conservatorii au folosit sloganul "Get Brexit Done" (Realizează Brexit), creat de Cummings, și au reușit să câștige majoritatea în Camera Comunelor.

Însă expulzarea lui Steve Bannon din Administrația Donald Trump servește drept un memento al pericolului care îi pândește pe consilieri, în special când aceștia se erijează în personalități publice, se mai arată în materialul FT.

Jonathan Powell, fostul șef de cabinet al premierului Tony Blair, i-a urat succes lui Cummings în privința eforturilor sale de modernizare a statului, dar consideră că se îndreaptă spre un eșec spectaculos.

"Îi dau maxim 12 luni. Dacă încerci să apari în fiecare zi în ziare, speranța ta de viață în politică este scurtă - și ca Rasputin, vei ajunge pe fundul râului Neva, în lanțuri," susține Powell.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.