Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dominic Fritz: Timișoara este pregătită cu centre de vaccinare, dar aşteaptă dozele, spune primarul Dominic Fritz

Facebook.com/Dominicprimar
dominic fritz

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, joi, că s-au făcut pregătiri pentru vaccinarea unui număr mare de persoane, în centrele special amenajate, dar aşteaptă să primească numărul corespunzător de doze de vaccin anti-COVID, potrivit Agerpres.

Edilul a mai subliniat că ar trebui să existe un algoritm care să ia în calcul şi cât de mare este solicitarea de vaccin, astfel încât oamenii să nu fie nevoiţi să se înscrie pentru vaccinare în alte oraşe sau judeţe.

În Timişoara sunt două centre de vaccinare care lucrează la Iulius Mall şi la Spitalul CFR. Spitalele din Timişoara continuă să-şi vaccineze propriul personal medical, în faza de rapel. Responsabilitatea primăriei este să pună la dispoziţie spaţii pentru aceste centre de vaccinare şi să le doteze.

"De două săptămâni, noi avem deja disponibil centrul de vaccinare de la ISHO, unde sunt opt fluxuri care aşteaptă să fie alocate (operaţionale, n.r.), dar decizia se ia la Bucureşti, nu este o decizie locală despre câte fluxuri se deschid. Flux înseamnă punct de vaccinare. La ISHO, din 8 februarie intrăm în această etapă. Avem mai multe locaţii dotate ca centre de vaccinare - Casa Tineretului (cu opt fluxuri), CBC (opt), la Muzeul Transportului Public (patru), INCUBOXX (12), pe clădirea Spitalului Municipal (opt). Timişoara este gata să primească un număr mare de doze de vaccin, suntem pregătiţi pentru a vaccina un număr mare de persoane, doar să primim dozele", a afirmat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Extremiștii unguri SFIDEZĂ justiția română: vor să monteze 100 de steaguri secuiești în locul fiecăruia îndepărtat prin sentinţă judecătorească

În acest sens, primarul Timişoarei i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, săptămâna trecută, în care i-a cerut să se schimbe criteriile de alocare a vaccinului, iar cererea să fie unul dintre criteriile de alocare.

"Am văzut că în unele judeţe se cer mai multe doze, în altele mai puţine şi începe un turism de vaccinare în interiorul judeţului sau între judeţe. Cred că trebuie să avem un algoritm care să ia în calcul şi cât de mare este cererea, pentru ca oamenii să nu fie nevoiţi să se înscrie pentru vaccinare în alte judeţe sau în alte oraşe. Acest lucru ar avantaja Timişoara, unde cererea este mare. Sper că responsabilii guvernamentali vor da curs acestor solicitări. După apelurile mele, la livrare, începând de luni, centrul din Timişoara, care împarte dozele de vaccin la cele patru judeţe din vest (Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin, n.r.) a primit cele mai multe doze", a detaliat edilul-şef.

Dominic Fritz a mai anunţat că pentru persoanele vulnerabile, care nu au acces la internet sau nu au aparţinători, a rugat Direcţia de Asistenţă Socială să înfiinţeze un call center, un număr unic de telefon, unde se pot face programări de luni până duminică, între orele 8.00 -19.00.

"Este pentru persoane în vârstă sau cu alte probleme, care nu reuşesc să se înregistreze pe platforma naţională de vaccinare. Aceasta nu înseamnă că vor fi programaţi cu prioritate. În primele două zile au fost înregistrate 320 de apeluri telefonice pentru programare, iar 15 dintre acestea au solicitat echipe mobile de vaccinare", a precizat Fritz.

În altă ordine de idei, Dominic Fritz a punctat faptul că în cadrul proiectului "Oxigen pentru Timişoara", iniţiat de el şi demarat în urmă cu trei luni, au intrat donaţii în valoare de peste 1.000.000 de lei de la persoane fizice şi companii. Proiectul prevede alocarea de concentratoare de oxigen către persoanele afectate de COVID, în formă uşoară sau medie, care se pot trata acasă, sub supraveghere medicală, dar care au nevoie şi de oxigen. Astfel, s-au degrevat spitalele de pacienţi care se pot trata la domiciliu.

"Până acum, au fost distribuite 85 de concentratoare. Am decis să extindem aria de acţiune atât în Timişoara cât şi în alte localităţi din judeţ, pentru că au fost medici de familie care ne-au rugat să ajutăm şi i-am ajutat. Mai avem şi concentratoare împrumutate direct de la Spitalul Victor Babeş. Acum avem 72 de persoane în supraveghere medicală la domiciliu, cu ajutorul proiectului Oxigen", a explicat primarul Dominic Fritz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.