Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump așteaptă extaziat Brexitul: Liderul de la Casa Albă deja se laudă cu creșterea schimburilor comerciale cu Marea Britanie

abcnews.com
trump

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că se aşteaptă la o creştere "puternică" a schimburilor comerciale cu Marea Britanie după ieşirea acesteia din Uniunea Europeană, s-a arătat optimist în legătură cu perspectiva de a pune capăt războiului comercial cu China şi a lăudat încă a dată potenţialul economic "enorm" al Coreii de Nord, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sondaj CURS - PSD continuă scăderea. ALDE și Pro România se consolidează, PNL e în ușoară revenire. USR și PLUS se mențin

"Cunoaşteţi cu toţii situaţia legată de Brexit, complexitatea şi problemele, dar noi avem o relaţie comercială foarte bună cu Marea Britanie, pe care am şi întărit-o", a afirmat el la Casa Albă.

"Ne vom continua schimburile comerciale şi chiar le vom întări semnificativ pe măsură ce timpul va trece", a adăugat Trump.

Susţinătorii Brexit-ului mizează puternic pe un acord de liber-schimb cu SUA, care ar urma să fie încheiat cât mai repede după Brexit. În decembrie, secretarul american de stat Mike Pompeo a dat asigurări că "relaţia specială" între Londra şi Washington va continua şi în cazul unui Brexit "dur".

Tot la capitolul economic, Trump s-a declarat optimist vineri în legătură cu perspectiva de a pune capăt războiului comercial pe care îl poartă cu China şi a evocat posibilitatea de a prelungi armistiţiul înainte de a impune tarife vamale mari importurilor chineze.

Negocierile, a căror a treia sesiune s-a încheiat vineri la Beijing la nivel ministerial, se desfăşoară "extrem de bine", a spus preşedintele. El şi-a temperat imediat declaraţia, aşa cum face des, cu un: "Dumnezeu ştie ce o fi însemnând asta".

"Suntem mai aproape ca oricând în această ţară să încheiem un veritabil acord", a adăugat el totuşi.

Preşedintele american a evocat de asemenea posibilitatea de a extinde şi după 1 martie armistiţiul comercial negociat cu omologul său chinez Xi Jinping la summitul de la Buenos Aires de la sfârşitul lui noiembrie 2018.

Trump a reamintit că se va întâlni cu Xi Jinping, după organizarea unei noi runde de negocieri la Washington săptămâna viitoare, pentru "a regla faţă în faţă, direct, problemele existente".

În acelaşi timp, cu mai puţin de două săptămâni până la noua sa întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, Trump a lăudat încă o dată potenţialul economic "enorm" al Coreii de Nord.

"Suntem de părere că Coreea de Nord şi preşedintele Kim au un potenţial enorm ca putere economică", a declarat preşedintele american, adăugând că este "nerăbdător" să îl reîntâlnească pe liderul nord-coreean în Vietnam la 27 şi 28 februarie.

"Am o relaţie extrem de bună cu Kim Jong Un. Am făcut treabă", a mai spus el.

După multe luni de provocări verbale, cei doi lideri s-au întâlnit în iunie 2018 în Singapore pentru un summit istoric.

"A fost un dialog foarte dur la început. Focul şi furia, distrugerea totală. Butonul meu (nuclear - n.r.) mai mare ca al lui", a declarat el, evocând vechile sale ameninţări faţă de Phenian.

"Oamenii spuneau: 'Trump este nebun'. Dar vedeţi cum s-a terminat asta? O relaţie foarte bună. Îl apreciez mult, iar el mă apreciază mult", a mai spus Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.