Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump a vizitat centrul militar de comandă al luptei împotriva ISIS

captura Facebook
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a făcut luni o vizită la centrul militar de comandă al luptei împotriva grupării Statul Islamic (SI), centru care va pune în aplicare strategia noii administraţii pentru înfrângerea jihadiştilor, transmite AFP. Trump s-a deplasat la baza Mac Dill din Tampa, Florida, sediul comandamentului militar american în Orientul Mijlociu (Centcom) şi cartierul general al forţelor speciale americane.

Centcom a întreprins 17.861 de bombardamente în Siria şi în Irak începând din august 2016, în cadrul operaţiunii 'Inherent Resolve' conduse de SUA împotriva Statului Islamic. Preşedintele Trump le stabilise deja responsabililor săi militari un termen de 30 de zile, până la sfârşitul lunii ianuarie, pentru a-i prezenta un plan 'pentru a învinge' SI.

Republicanul a plasat deja, conform unei promisiuni centrale a campaniei sale, lupta împotriva 'terorismului islamist radical' în centrul primelor sale decizii la Casa Albă. La scurt timp după învestire, Trump a semnat la 27 ianuarie un ordin executiv ce interzice intrarea în SUA a cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane (Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria, Yemen), o decizie care a provocat puternice proteste şi a fost blocată între timp de justiţia americană.

În campanie, Donald Trump a promis de asemenea bombardarea instalaţiilor petroliere din Irak şi din Siria, pentru privarea grupării jihadiste de o sursă importantă de venituri. Deşi liniile precise ale strategiei lui Donald Trump rămân încă de definit, preşedintele i-a ordonat secretarului apărării, James Mattis, 'să identifice noi parteneri pentru coaliţie', declaraţie percepută drept un semnal în direcţia Rusiei. Americanii au deocamdată desfăşuraţi puţin peste 5.000 de militari în Irak, alături de trupe irakiene, şi aproape 500 de soldaţi ai forţelor speciale în Siria, care sprijină Forţele Democrate Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă, conform Agerpres.

Strategia americană se află în prezent la răscruce de drumuri, întrucât, după cum scrie presa, Donald Trump a decis în fapt abandonarea obiectivului - stabilit de predecesorul său, Barack Obama - de preluare a oraşului Raqqa, capitala de facto a SI, şi va trebui să aleagă rapid o strategie alternativă, adaugă AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.