Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump anunță că va lovi DUR Mexicul. Taxe progresive exorbitante pentru a-l obliga să stopeze valul migrator din America de Sud și Centrală

The Economist
Donald Trump

Preşedintele Donald Trump, care se luptă să stopeze creşterea numărului de imigranţi ilegali la frontiera sudică a SUA, a promis joi să impună tarife vamale tuturor mărfurile provenind din Mexic, pe care să le crească progresiv până la încetarea fluxului de imigranţi, informează Reuters preluat de agerpres.


Într-o declaraţie, Trump a afirmat că tariful vamal va creşte de la 5% începând cu 10 iunie, la 10% pe 1 iulie, 15% pe 1 august, 20% pe 1 septembrie şi 25% pe 1 octombrie dacă autorităţile mexicane nu adoptă măsuri pentru a opri creşterea numărului de imigranţi care încearcă să pătrundă ilegal pe teritoriului SUA.

Decizia reprezintă o escaladare dramatică în bătălia pe care liderul de la Casa Albă o dă pentru a controla valul de imigranţi ilegali care a crescut în pofida tuturor eforturilor sale de a construi un zid la frontiera cu Mexicul şi a altor măsuri adoptate.

Oficiali americani afirmă că 80.000 de persoane sunt reţinute în arest preventiv, iar zilnic sosesc pe teritoriul SUA, în medie, 4.500 de persoane.


"În cazul în care criza migraţiei ilegale este atenuată prin acţiuni eficiente adoptate de Mexic, urmând ca noi să evaluăm acest lucru conform aprecierii şi judecăţii noastre, tarifele vor fi eliminate", a declarat Trump.

Preşedintele SUA a mai spus că acţionează în conformitate cu atribuţiile ce îi sunt acordate prin Legea privind Puterile Economice Internaţionale de Urgenţă. Combaterea imigraţiei ilegale, aminteşte Reuters, face parte din promisiunile sale electorale.

"Cooperarea pasivă a Mexicului pentru a permite această incursiune în masă reprezintă o urgenţă şi o ameninţare extroardinară la adresa securităţii naţionale şi a economiei SUA" a declarat Trump.

"Mexicul are legi foarte puternice în domeniul imigraţiei şi ar putea cu uşurinţă să oprească fluxul ilegal de migranţi, inclusiv întoarcerea lor în ţările de origine", a mai spus preşedintele american.

Întrebat de reporteri într-o conferinţă de presă ce categorii de produse mexicane ar putea fi afectate de aceste tarife, secretarul general al Casei Albe Mick Mulvaney a răspuns: "Toate".

Jesus Seade, adjunctul ministrului de externe al Mexicului pentru American de Nord şi negociator comercial, a declarat că ar fi dezastruos dacă această ameninţare ar urma să fie pusă în aplicare.

"Dacă acest lucru se va întâmpla, va trebui să reacţionăm energic", a declarat diplomatul mexican potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.