Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump cere o reducere 'importantă' a violenţelor talibanilor înainte de purtarea unor negocieri 'semnificative' pentru viitorul Afganistanului

The Atlantic
Trump Iran

Preşedintele american Donald Trump cere o reducere 'importantă' a violenţelor talibanilor înainte de purtarea unor negocieri 'semnificative' pentru viitorul Afganistanului, transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al Casei Albe, potrivit Agerpres.

Într-o discuţie avută la Davos, în Elveţia, cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, 'Trump a reiterat necesitatea unei reduceri semnificative şi durabile a violenţelor talibanilor, ceea ce ar facilita negocieri semnificative cu privire la viitorul Afganistanului', precizează comunicatul.

Talibanii le-au transmis americanilor o propunere de încetare a focului pe o perioadă de 7-10 zile, după peste 18 ani de conflict, conform unei informaţii apărute la sfârşitul săptămâni trecute.

'Suntem de acord să ne reducem activităţile militare în zilele premergătoare semnării unui acord de pace cu Statele Unite', a afirmat Suhail Shaheeen, purtător de cuvânt al talibanilor, într-un interviu publicat sâmbătă într-un cotidian pakistanez. Purtătorul de cuvânt s-a declarat 'optimist' cu privire la posibilitatea semnării unui acord 'cel târziu la sfârşitul lunii'.

Citește și: Ministrul Finanțelor, chemat la audieri! Pentru ce trebuie să dea explicații

Oferta nu a făcut obiectul unui anunţ public, iar Washingtonul nu a semnalat primirea unei propuneri din partea insurgenţilor islamişti.

SUA şi talibanii au discutat timp de peste un an în legătură cu un acord privind retragerea forţelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor.

Negocierile, care includeau un angajament referitor la o 'reducere a violenţei', erau pe punctul de a fi finalizate în septembrie, când au fost suspendate de preşedintele Donald Trump după un atentat al talibanilor în care au murit doi militari americani.

Discuţiile au fost reluate în decembrie în Qatar, dar stopate din nou după un atac împotriva bazei militare de la Bagram a trupelor americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.