Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump îi amenință iar pe palestinieni, după ultima umilință suferită de SUA: 'Nu le mai dăm bani dacă nu negociază pacea'

Donald Trump nebun

Preşedintele Donald Trump a apreciat joi c palestinienii au dat dovadă de ”lipsă de respect” faţă de Statele Unite şi a anunţat suspendarea unor ajutoare în valoare de câteva sute de mii de dolari dacă aceştia nu acceptă să participe la negocieri de pace sub egida Washingtonului, relatează AFP.

”Ei ne-au arătat lipsă de respect săptămâna trecută, refuzând să-l primească pe excelentul nostru vicepreşedinte” Mike Pence, a declarat Donald Trump în cadrul unei călduroase întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Forumul Economic de la Davos (WEF), în Elveţia, scrie news.ro.

Citește și: Mare atenție! Cum fentează dezvoltatorii imobiliari legea prin programul Prima Casă

”Noi le-am dat sute de milioane”, iar ”aceşti bani nu le vor mai fi plătiţi, doar dacă nu se aşază şi negociază pacea”, a adăugat el.

Furioşi din cauza deciziei lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, liderii palestinieni au decis să-l boicoteze pe vicepreşedintele american, care a efectuat un scurt turneu în Egipt, Iordania şi Israel de la 20 la 23 ianuarie.

Citește și: S-a aflat! Care este prețul real pe care Hagi l-a plătit pentru fiul său, Fiorentinei

Un fapt excepţional, Pence a plecat marţi înapoi spre Washington fără să se fi întâlnit cu vreunul dintre ei.

”Subiectul cel mai dificil de discuţii era Ierusalimul. Noi am retras Ierusalimul (de la negocieri), deci nu mai aveam ce să discutăm”, a subliniat Trump.

Citește și: Dan Negru a spus tot! Unde a făcut luna de miere și cine i-a făcut cadou vacanța de lux

”Avem o propunere de pace. Este o excelentă propunere pentru palestinieni (...), vom vedea ce se va întâmpla”, a continuat el.

Israelienii ”vor să facă pace, iar eu sper că palestinienii vor să facă pace. Dacă o doresc, toată lumea va fi mulţumită la final”, a conchis el.

Citește și: Achiziție neașteptată: Ce companie va cumpăra gigantul Wizz Air

Preşedintele american a reaprins vechea dispută cu privire la Ierusalim, pe 6 decembrie, când a anunţat că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitala Israelului.

El a rupt astfel cu decenii de consens internaţional, potrivit căruia statutul final al cetăţii de trei ori sfinte - una dintre problemele cele mai spinoase ale conflictului israeliano-palestinian - este necesar să fie soluţionat prin negocieri.

Citește și: Ei sunt privilegiații statului: Angajații cărui minister urmează să primească sporuri de 75% din salariu cuvenit

De atunci, 18 palestinieni şi un israelian au fost ucişi în violenţe.

Conducerea palestiniană consideră că această decizie a sfârşit prin a discredita Statele Unite într-un rol de mediatoare ale efortului de pace.

Citește și: Soția a dat din casă: Ce pensie are Viorel Lis – Nu îi ajunge nici pentru a-și cumpără toate pastilele

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a blocat contactele cu reprezentanţi americani, căutând în altă parte susţinători ai aspiraţiei palestiniene la un stat independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.