Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump îl laudă pe Kim Jong Un și recunoaște că întâlnirea ar putea să nu mai aibă loc: 'Eu cred că e absolut foarte serios' - VIDEO

www.realitatea.net
Donald Trump Kim Jong Un

Preşedintele american Donald Trump a sugerat marţi că summitul său istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, prevăzut pe 12 iunie la Singapore ar putea fi amânat, apreciind că liderul nord-coreean este ”serios” în intenţia de ”denuclearizare” a ţării sale, relatează AFP.

”Cred că el (Kim Jong Un) este serios. Eu cred că este absolut foarte serios”, a declarat Trump alături de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, aflat în vizită la Washington cu scopul de a discuta despre summitul Trump-Kim asupra căruia pluteşte, în ultimele zile, o atmosferă de incertitudine.

Citește și: Liberalii amenință cu o nouă plângere penală: ”Ajunge…! Este clar că pe hoţi doar cătuşele îi sperie…”

Însă ”este posibil ca asta să nu meargă pe 12 iunie”, a adăugat preşedinte american, scrie news.ro.

”Dacă întâlnirea nu are loc, ea va avea loc, poate, mai târziu”, a spus el, evicând ”anumite condiţii” în vederea organizării summitului, fără să ofere alte detalii.

Citește și: Postare șocantă! Fotografii de colecție cu părintele Arsenie Boca în care ar semăna cu Liviu Dragnea

Donald Trump a declarat că a notat o diferenţă de ton din partea Coreii de Nord după o a doua reuniune la vârf între Kim Jong Un şi preşedintele chinez şi principalul aliat al Phenianului, Xi Jinping.

”A existat o atitudine diferită după această întâlnire şi am fost un pic surprins”, a declarat preşedintele american, întrebându-se cu privire la rolul omologului său chinez.

Citește și: Răsturnare de situație! Ce spune Principele dezmoștenit Nicolae despre accidentul de azi

”Lucrurile s-au schimbat după această întâlnire şi nu pot să spun că asta mă face foarte fericit”, a spus el.

Cu trei săptămâni înaintea întâlnirii istorice în Singapore, locatarul Casei Albe contează pe Moon Jae-in să-l ajute să decripteze intenţiile exacte ale celui mai puternic om de la Phenian.

Citește și: OFICIAL! Din această săptămână, doar aceste mașini vor trece de ITP

În centrul dezbaterilor se află problema ”denuclearizării”, pe care Washingtonul o vrea ”completă, verificabilă şi ireversibilă”, şi cu privire la care Nordul nu şi-a dezvăluit jocul.

Atmosfera este departe de euforia ce a plutit în săptămânile de după anunţarea, pe 8 martie, a unui acord de principiu în vederea unei întâlniri - mult timp inimaginabile - între preşedintele Statelor Unite şi moştenitorul dinastiei familiei Kim, care domneşte în Coreea de Nord de peste o jumătate de secol.

Citește și: Starbucks modifică politicile comerciale: Ce trebuie să știe toți clienții

Luând un număr de observatori - şi se pare şi pe Trump însuşi - prin surprindere, regimul a revenit brutal, săptămâna trecută, la retorica sa belicoasă tradiţională.

FRONTIERĂ ”POROASĂ” CU CHINA

Vicepreşedintele Mike Pence a dat asigurări că Trump este pregătit să părăsească discuţiile dacă i se pare că nu ar da rezultate. ”Ar fi o gravă eroare ca Kim Jong Un să creadă că se va putea juca cu Donald Trump”, a declarat el.

Citește și: Dragnea dă din casă: Ce vrea să facă Executivul cu Pilonul II de pensii

După ce a optat iniţial, în public, pentru un ton mai degrabă împăciuitor, evocând prima sa întâlnire fără precedent cu liderul de la Phenian, cu aproape 40 de ani mai mic ca el, preşedintele american a abandonat recent superlativele şi promisiunile de ”veşti bune pentru lume”.

Cel care lăuda de câteva săptămâni atitudinea Chinei, principala aliată a Coreii de Nord, şi-a exprimat în mod deschis îngrijorarea, luni, faţă de faptul că ea a aruncat prea mult lest, prea repede.

Citește și: Olguța Vasilescu, chemată în fața instanței: S-a stabilit termenul de judecată în procesul dintre fostele cadre militare și ministerul Muncii

”China trebuie să continue să fie puternică şi etanşă la frontiera cu Coreea de Nord, până când va fi încheiat un acord”, a scris el pe Twitter, exprimându-şi agasarea.

”Aud spunându-se că frontiera a devenit mult mai poroasă recent şi că multe lucruri au reuşit să treacă în interior”.

Citește și: Dacia Logan scapă de un rival important: Ce modele nu vor mai produce italienii

Potrivit unui sondaj Pew Center, realizat la sfârşitul lui aprilie, mai bine de doi americani din trei sunt în favoarea unor discuţii directe între Statele Unite şi Coreea de Nord.

Însă doar 38% dintre ei cred că regimul de la Phenian este serios în voinţa sa de a răspunde îngrijorărilor comunităţii internaţionale cu privire la programul său nuclear.

Citește și: Declarație șocantă: „Deci Olguța este o mare vacă…!”. Ce jurnalist celebru a șters pe jos cu Ministrul Muncii și de ce

”DE DATA ASTA ESTE DIFERIT”

În opinia lui Cho Yoon Je, ambasadorul Coreii de Sud în Statele Unite, a spune că istoria negocierilor cu Coreea de Nord se repetă la nesfârşit este o analiză tentatntă, dar greşită.

”De această dată este diferit”, apreciază el într-un articol publicat în The Washington Post (WP), insistând asupra ”speranţei ca Kim să aleagă altă cale decât cea a tatălui şi bunicului său”.

Citește și: Sorina Pintea îi dă peste nas Oliviei Steer: Ce proiect pregătește Ministerul Sănătății

Înainte de sosirea lui Moon la Casa Albă, organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW) i-a îndemnat pe ambii lideri să nu treacă sub tăcere situaţia ”îngrozitoare” a drepturilor omului în Coreea de Nord.

”În momentul în care Trump se pregăteşte să se întâlnească cu Kim Jong Un pentru a vorbi despre arme nucleare, este important să ne amintim că aceste arme au fost construite de oameni care trăiesc într-un stat totalitar ce limitează toate libertăţile fundamentale, a creat un gulag de munci forţate şi nu poate răspunde nevoilor nutriţionale elementare ale poporului său”, a declarat directorul HRW pentru Asia Brad Adams.

Citește și: Document EXCLUSIV! Cum arată fluturașul de salariu care a aruncat în aer scandalul pe tema Legii Salarizării

Cu câteva ore înainte de întâlnirea între Trump şi Moon, jurnalişti străini au plecat de la Beijing în Coreea de Nord, unde urmează să asiste la distrugerea instalaţiei sale de teste nucleare, o promisiune considerată un gest de bunăvoinţă, în pofida faptului că specalişti au păreri împărţite cu privire la faptul dacă Punggye-ri va deveni cu adevărat inutilizabilă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.