Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump îl primeşte luni pe omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi

ABC News
Trump

Preşedintele american Donald Trump îl primeşte luni pe omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, cu voinţa declarată de a întări legăturile şi de a nu insista pe criticile administraţiei Obama asupra situaţiei drepturilor omului în această ţară, relatează AFP, conform agerpres.ro

Magnatul imobiliar şi fostul general, care nu au prevăzut o conferinţă de presă comună, s-au mai întâlnit deja la New York în septembrie 2016, în plină campanie electorală.

Fugarul Ghiță, apărat până în pânzele albe de avocați: O nouă contestație la Curtea de Apel Ploiești


Donald Trump se pronunţase atunci în mod elogios la adresa liderului egiptean: "Este un tip fantastic. El a preluat controlul asupra Egiptului cu adevărat". 

Administraţia Trump îl laudă în prezent pe cel care conduce Egiptul cu o mână de fier, salutând "măsurile sale curajoase" în domeniul economic şi în combaterea terorismului. 

Lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar şi modul în care Casa Albă înţelege să schiţeze propunerile asupra conflictului israeliano-palestinian ar urma să fie în centrul discuţiilor. 

Dar întâlnirea va da de asemenea preţioase indicaţii asupra modului în care noul preşedinte american înţelege să abordeze problema drepturilor omului cu lideri criticaţi pe această temă.

Documentul exploziv care poate lăsa MAI fără șefi


Echipa sa a dat deja o indicaţie: aceasta se va face "în mod privat şi discret". "Credem că este modul cel mai eficient de a aborda aceste subiecte", a indicat un responsabil american. 

Această abordare a provocat indignarea ONG-urilor pentru apărarea drepturilor omului. 

"Invitarea lui al-Sissi pentru o vizită oficială la Washington într-un moment în care zeci de mii de egipteni zac în închisori şi când tortura este din nou la ordinea zilei este un mod bizar de a construi o relaţie strategică stabilă", a estimat Sarah Margon, responsabilă a Human Rights Watch la Washington. 

Administraţia Obama îşi îngheţase ajutorul militar pentru Egipt în 2013 după destituirea preşedintelui islamist Mohamed Morsi şi represiunea sângeroasă a susţinătorilor acestuia. 

Dar rolul Egiptului, cea mai populată şi mai bine înarmată dintre ţările arabe, a determinat Casa Albă să-şi flexibilizeze poziţia şi să reia livrările de armament greu în 2015. 

SUA alocă în fiecare an în jur 1,5 miliarde de dolari ca ajutor Egiptului, dintre care 1,3 miliarde în domeniul militar. 

Casa Albă, care tocmai a lansat o dezbatere bugetară ce se anunţă furtunoasă pe fondul reducerii drastice de ajutor internaţional, a promis să menţină un nivel de ajutor "ridicat" pentru Egipt, dar fără a intra în detalii asupra sumei. 

Comentatorii se întreabă dacă noua administraţie republicană va fi dispusă să desemneze confreria Fraţii musulmani a lui Mohamed Morsi drept "organizaţie teroristă". 

"Preşedintele doreşte să audă poziţia preşedintelui al-Sissi în privinţa acestui subiect", a răspuns prudent un înalt responsabil american înaintea vizitei. "Ca şi alte ţări, noi avem nelinişti cu privire la diverse activităţi ale Fraţilor musulmani în regiune", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.