Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump, interceptat: fostul președinte recunoaște că a păstrat un document clasificat al Pentagonului despre un potențial atac asupra Iranului (CNN)

politico.com
trump

Procurorii federali din SUA au obținut o înregistrare audio a unei întâlniri din vara anului 2021 în care fostul președinte Donald Trump recunoaște că a păstrat un document clasificat al Pentagonului despre un potențial atac asupra Iranului, au declarat mai multe surse pentru CNN.

Înregistrarea indică faptul că Trump a înțeles că a păstrat materiale clasificate după ce a părăsit Casa Albă, potrivit mai multor surse familiare cu ancheta. Pe înregistrare, comentariile lui Trump sugerează că ar dori să împărtășească informațiile, dar este conștient de limitările privind capacitatea sa de a declasifica înregistrări după președinție, au declarat două dintre surse.

Ce ar conține înregistrarea?

CNN nu a ascultat înregistrarea, dar mai multe surse au descris-o. O sursă a declarat că partea relevantă privind documentul referitor la Iran durează aproximativ două minute, iar o altă sursă a spus că discuția este o mică parte dintr-o întâlnire mult mai lungă.

Consilierul special Jack Smith, care conduce ancheta Departamentului de Justiție asupra lui Trump, s-a concentrat asupra întâlnirii ca parte a anchetei penale privind gestionarea de către Trump a secretelor de securitate națională. Sursele descriu înregistrarea ca fiind o probă "importantă" într-un posibil caz împotriva lui Trump, care a afirmat în repetate rânduri că ar putea să păstreze înregistrările prezidențiale și să declasifice "automat" documente.

Generalul Mark Milley, interogat

Procurorii au întrebat martorii despre înregistrare și document în fața unui mare juriu federal. Episodul a generat suficient interes pentru ca anchetatorii să îl fi interogat pe generalul Mark Milley, unul dintre cei mai înalți oficiali din domeniul securității naționale din epoca Trump, în legătură cu incidentul.

Întâlnirea din 2021 a avut loc la clubul de golf al lui Trump din Bedminster, New Jersey, la care au participat două persoane care lucrau la autobiografia fostului șef de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, precum și colaboratori angajați de fostul președinte, inclusiv specialistul în comunicare Margo Martin. Participanții, au declarat sursele, nu aveau autorizații de securitate care să le permită accesul la informații clasificate. Meadows nu a participat la întâlnire, au precizat sursele.

Autobiografia lui Meadows include o relatare a ceea ce pare a fi aceeași întâlnire, în timpul căreia Trump "își amintește un raport de patru pagini dactilografiat de însuși Mark Milley (fostul președinte al Statului Major Întrunit al lui Trump). Acesta conținea propriul plan al generalului de a ataca Iranul, desfășurând un număr masiv de trupe, ceva ce l-a îndemnat pe președintele Trump să facă de mai multe ori în timpul președinției sale".

Documentul la care face referire Trump nu a fost elaborat de Milley, a fost informat CNN.

Anchetatorii l-au interogat pe Milley în legătură cu acest episod în ultimele luni, ceea ce îl face pe acesta să fie unul dintre cei mai importanți oficiali de securitate națională din administrația Trump care s-au întâlnit cu echipa avocatului special. Purtătorul de cuvânt al lui Milley, Dave Butler, a refuzat să comenteze pentru CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.