Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump îşi invită susţinătorii să protejeze votul în oraşele americane conduse de democraţi

Brendan Smialowski | AFP | Getty Images
donald trump

Donald Trump, favorit la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale, a cerut sâmbătă susţinătorilor săi "să se ducă" în Philadelphia şi în alte oraşe conduse de democraţi pentru a "supraveghea votul" în 2024, reiterând afirmaţiile nefondate despre o presupusă fraudă electorală generalizată în 2020 pentru a-şi justifica acest apel la acţiune, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Exprimându-se în cursul unui miting electoral în statul Iowa, Trump a declarat că este important să se examineze cu minuţiozitate votul în statele considerate hotărâtoare pentru alegerile prezidenţiale. El a citat în special cele mai mari oraşe din Michigan, Pennsylvania şi Georgia.

"Partea cea mai importantă a ceea ce aşteptăm este deci de a supraveghea votul. Trebuie să vă duceţi în Detroit, Philadelphia şi în unele alte locuri precum Atlanta", a declarat Trump la Ankeny, o suburbie a oraşului Des Moines.

Comentariile lui Trump sugerează deja posibilitatea unor alegeri controversate în noiembrie 2024. În pofida eşecului a zeci de procese intentate de el şi de susţinătorii săi pentru a contesta rezultatele din 2020, Trump continuă să afirme, fără probe, că a pierdut în faţa preşedintelui Joe Biden în urma unei fraude.

Donald Trump nu a precizat cui cere "să se ducă" în oraşele din statele cu miză în alegeri. Când i s-a cerut să facă precizări, un asistent din staff-ul său de campanie a declarat că el s-a referit la observatori şi la voluntari al căror obiectiv ar fi să asigure securitatea alegerilor.

Acest demers se înscrie în planurile Comitetului naţional republican de a recruta şi instrui zeci de mii de funcţionari şi supervizori electorali în statele puternic disputate, întrucât preferinţele lor de vot ar putea înclina fie spre republicani, fie spre democraţi.

Comentariile lui Trump, care a ocupat funcţia de preşedinte al SUA în perioada 2017- 2021, intervin pe fondul unei examinări tot mai minuţioase a retoricii sale recente din campania electorală, care a inclus referirea la inamicii săi politici drept "paraziţi", termen despre care unii istorici spun că aminteşte de limbajul din perioada Germaniei naziste.

Comentariile lui Donald Trump făcând apel la un control al alegerilor în marile oraşe conduse de democraţi sunt îngrijorătoare pentru că le-a făcut în timp ce încerca să submineze încrederea în alegerile din SUA, a apreciat Timothy Naftali, cercetător principal la School of International and Public Affairs de la Universitatea Columbia.

"Suntem într-o perioadă foarte volatilă a democraţiei noastre", a declarat Naftali. "Dacă el caută să sporească încrederea în sistemul nostru, ar trebui să fie mai explicit. Dar ceea ce a spus astăzi se înscrie în contextul neîncrederii sale faţă de sistemul nostru", opinează expertul citat.

Cu un avans considerabil în cursa pentru alegerile primare ale Partidului Republican, Trump ar putea să câştige învestitura republicană şi să se confrunte cu Joe Biden, candidatul potenţial al Partidului Democrat, în anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.