Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump laudă Lituania pentru creşterea bugetului apărării

Lithuanian President and independent presidential candidate Dalia Grybauskaite casts her vote during the first round of the country's presidential election in Vilnius

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a adresat o scrisoare preşedintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în care şi-a exprimat susţinerea pentru integritatea Ucrainei şi a folosit un limbaj asemănător cu cel al predecesorului său, Barack Obama, lucru ce ar putea fi bine primit la Kiev şi în rândul aliaţilor europeni, relatează vineri agenţia Reuters. 'Sprijinul dumneavoastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi eforturile dumneavoastră de a vă diversifica sursele de aprovizionare cu energie merg în direcţia obiectivelor noastre comune pentru consolidarea securităţii europene şi regionale', se arată în scrisoarea postată pe website-ul ambasadei SUA la Vilnius.

Referirea la diversificarea surselor de energie este aparent o aluzie la scăderea dependenţei Lituaniei faţă de gazele ruseşti. Un prim pas în acest sens a fost făcut în anul 2014 odată cu inaugurarea în această ţară, cu sprijinul SUA, a unui terminal de gaze naturale lichefiate, folosit şi de celelalte două state baltice, Estonia şi Letonia. De asemenea, Donald Trump îşi manifestă în această scrisoare aprecierea faţă de angajamentul Lituaniei de a-şi creşte bugetul apărării până la 2 % din PIB, conform recomandării NATO. În declaraţii anterioare, Trump a insistat ca aliaţii din NATO să contribuie financiar mai mult la propria lor securitate şi chiar a condiţionat de această contribuţie angajarea SUA în apărarea lor în eventualitatea unei agresiuni.

'Lituania este un aliat valoros al NATO care oferă un exemplu prin angajamentul faţă de apărarea comună, evidenţiat prin creşterea cheltuielilor de apărare pentru a îndeplini criteriile convenite în cadrul NATO', menţionează Donald Trump, conform Agerpres. Acest mesaj transmis Lituaniei poate fi considerat încurajator pentru statele din flancul estic al NATO, care se tem de Rusia şi de posibilitatea ca Trump să fie mai conciliant cu Moscova, mai ales că luna trecută el a caracterizat NATO drept o organizaţie 'învechită'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.