Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump nu glumește: 'Am dreptul absolut de a decreta o stare de URGENȚĂ NAȚIONALĂ, dacă vreau'

cloudfront.net
trump-donald

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri seară că ar avea "dreptul absolut" de a decreta stare de urgenţă naţională pentru a putea aloca fonduri executive destinate construirii zidului antiimigraţie la frontiera cu Mexicul, informează site-ul agenţiei Reuters.

Donald Trump a explicat că nu a declarat starea de urgenţă naţională cu ocazia discursului televizat de marţi seară (miercuri dimineaţă, ora României) deoarece speră că se va ajunge la un acord cu opoziţia democrată din Congres, scrie mediafax.ro.

Citește și: Descoperire fără precedent a lui Rareș Bogdan! Guvernul intră la rupere în 2019 – Operațiune de amploare demarată de ANAF în ianuarie

"Eu cred că am putea elabora un acord, dar, dacă nu vom putea, aş putea opta pentru acea variantă. Eu am dreptul absolut de a decreta o stare de urgenţă naţională dacă vreau", a afirmat Donald Trump.

În discursul televizat, Donald Trump a cerut Congresului să aloce 5,7 miliarde de dolari în 2019 pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Citește și: S-a aflat! Cu ce se ocupa tânărul care s-a aruncat în gol de la etajul 15 al hotelului Intercontinental

Specialişti citaţi de agenţia Bloomberg au declarat marţi că Donald Trump analizează posibilitatea de a activa o prevedere destinată urgenţelor naţionale pentru a aloca fonduri necesare construirii zidului antiimigraţie la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. În contextul în care Congresul refuză alocarea fondurilor cerute de Donald Trump, preşedintele ar putea cataloga situaţia de la frontieră drept urgenţă naţională, pentru a putea utiliza fonduri speciale. Activarea prerogativelor de urgenţă se va produce doar dacă avocaţii preşedintelui vor stabili că decizia poate fi apărată în instanţele judiciare.

Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că are autoritatea de a construi zidul fără aprobarea Congresului dacă va declara situaţia drept urgenţă naţională.

Citește și: Exploziv! De ce îi convine lui Liviu Dragnea ca Olguța Vasilescu să fie scoasă din Guvern

Înaintea discursului prezidenţial, vicepreşedintele Mike Pence declara că Donald Trump "va explica nu doar necesitatea de a construi zidul, căci oricum este determinat să facă acest lucru, ci şi de a intensifica patrulele la frontieră prin alocarea de resurse suplimentare". "Le va cere democraţilor să vină la masa negocierilor", a explicat Mike Pence.

Conform unei legi privind activitatea Pentagonului, preşedintele are abilitatea de a decreta o urgenţă naţională, situaţie care îi va permite secretarului Apărării să redirecţioneze fonduri pentru construcţii militare "necesare" desfăşurării pe teren a trupelor. În acest caz nu este necesară aprobarea Congresului SUA.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu profețește dezastrul! Ce se va întâmpla după ce PSD va pleca de la guvernare

Preşedintele SUA are autoritate extinsă în decretarea unor urgenţe naţionale în virtutea unei legi din anul 1976. Au fost zeci de cazuri în care preşedinţi americani au emis astfel de ordonanţe, inclusiv în criza ostaticilor din Iran, în 1979, şi imediat după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

"Preşedintele are autoritatea de a declara o situaţie de urgenţă atât timp cât urmează procedura stabilită", explică Harold Krent, profesor la Colegiul de Drept Chicago-Kent.

Citește și: Curs BNR, 9 ianuarie 2019. Euro explodează azi

Jeh Johnson, consilier general la Pentagon în timpul preşedintelui Barack Obama şi ulterior secretar pentru Securitatea Internă, are dubii că Donald Trump va putea activa fără probleme prevederile de urgenţă. "Legea respectivă este destinată situaţiilor de conflict armat, de război (...)", a explicat Johnson.

Opoziţia democrată din Congres a transmis deja că va contesta în justiţie o astfel de ordonanţă executivă. "Autoritatea preşedintelui în acest domeniu este destinată situaţiilor de război sau urgenţelor naţionale grave", a argumentat Evan Hollander, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Alocarea Fondurilor din Camera Reprezentanţilor.

Citește și: Descoperire fără precedent a lui Rareș Bogdan! Guvernul intră la rupere în 2019 – Operațiune de amploare demarată de ANAF în ianuarie

Donald Trump va efectua o vizită la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, în contextul crizei politice generate de intenţia sa de a construi un zid pentru a opri imigranţii. "Preşedintele Donald Trump se va deplasa joi la frontiera sudică pentru a se întâlni cu persoanele aflate în primele linii în criza de securitate naţională şi umanitară", a anunţat luni seară Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite sunt blocate de două săptămâni din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016.

Citește și: S-a aflat! Cu ce se ocupa tânărul care s-a aruncat în gol de la etajul 15 al hotelului Intercontinental .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.