Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump pune tunurile pe China și Germania: A spus că Angela Merkel e un partener 'rău platnic'

facebook.com
Trump Merkel

Chiar înainte de a pleca miercuri la summitul G20 în Japonia, preşedintele american Donald Trump a trimis noi avertismente către China şi a criticat Germania, pe care a calificat-o drept un partener 'rău platnic', potrivit France Presse citată de Agerpres.

Beijingul are nevoie stringentă să semneze un acord comercial cu SUA pentru că economia gigantului asiatic slăbeşte, a apreciat Donald Trump.

'Economia Chinei se prăbuşeşte, ei doresc un acord', a declarat Trump într-un interviu la Fox Business Network, chiar dacă statisticile publicate de cea de-a doua economie mondială nu arată un astfel de regres.

Liderul american se va întâlni sâmbătă cu omologul său chinez Xi Jinping, în a doua zi a summitului desfăşurat la Osaka, în marja acestei reuniuni.

În acest interviu telefonic acordat Fox Business, Donald Trump a afirmat că Vietnamul este mai 'rău' decât China în materie de schimburi comerciale.

Îndepărtându-se de această retorică radicală, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, s-a declarat relativ optimist cu privire la posibilitatea unui progres comercial cu China. Diferitele runde de discuţii de până acum au acoperit '90% din drumul' care duce spre un acord, a apreciat Mnuchin.

Citește și: Lovitură de teatru! Tatăl adoptiv al Sorinei dinamitează acuzațiile asistentului maternal

În acelaşi interviu, Donald Trump a criticat Germania, acuzând acest aliat, membru al NATO, că profită de SUA prin faptul că nu alocă suficiente fonduri pentru apărare.

Berlinul este un partener 'rău platnic', a denunţat preşedintele american, reluând una din temele sale recurente, care au dus la alterarea relaţiilor între Washington şi partenerii săi din Europa Occidentală.

'Germania plăteşte miliarde şi miliarde de dolari Rusiei pentru energia sa şi cu toate acestea noi trebuie să protejăm Germania', a spus Trump, care urmează să se întâlnească cu cancelarul german Angela Merkel la Osaka.

Preşedintele american s-a îmbarcat miercuri la prânz spre Japonia, unde luna trecută a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu noul împărat al Japoniei, Naruhito, în noua eră denumită 'Reiwa'.

Summitul G20 de la Osaka are loc într-un climat marcat de rivalitatea chino-americană pentru dominaţia economică globală şi tensiunile actuale cu Iranul.

La fel ca Teheranul, Donald Trump a spus miercuri că el speră că nu va exista niciun război între SUA şi Iran. Dar, a avertizat el, dacă ar fi să se întâmple, Statele Unite ar fi într-o poziţie de forţă şi un posibil conflict 'nu ar dura foarte mult'.

Disputa dintre China şi Statele Unite va fi în centrul summitului G20 de la Osaka, deoarece această problemă are consecinţe asupra restului economiilor lumii.

Dar, în afară de acest duel, există alte multiple puncte sensibile între Donald Trump şi partenerii săi din G20: înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului care irită Moscova, planurile proprii ale UE de apărare, criticile americane la adresa Băncii Centrale Europene, 'ambiţia climatică' cerută de Franţa sau problema nord-coreeană, notează AFP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.