Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump, schimbare MAJORĂ în politica externă: lovitură pentru Obama

KBTX.com
obama si trump

Preşedintele american Donald Trump îl va primi pe şeful juntei thailandeze, Prayut Chan-O-Cha, pe 3 octombrie la Casa Albă, o premieră pentru fostul general, aflat la putere în Thailanda după lovitură de stat din mai 2014, relatează AFP.

Citește și: SONDAJ - PSD spulberă scena politică: au trecut pragul psihologic. PRĂBUȘIRE pentru Iohannis și Ponta în sondaje

Citește și: CUTREMUR MAJOR în justiție: S-a deschis DOSAR în care e ANCHETATĂ Laura Codruţa Kovesi! Cei doi adjuncți ai săi sunt și ei vizați

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost extrem de limitate în timpul administraţiei Barack Obama din cauza loviturii de stat militare din Thailanda, criticată de apărătorii drepturilor omului. Însă sosirea la putere a lui Donald Trump a schimbat situaţia. 

"Preşedintele Trump este dornic să reafirme relaţia dintre Statele Unite şi un partener cheie şi aliat de lungă durată în Asia, Regatul Thailandei", a afirmat Casa Albă într-un comunicat. 

"Ei vor discuta despre comerţul internaţional, investiţii şi despre situaţia regională", a declarat purtătorul de cuvânt al juntei, generalul Werachon Sukondhapatipak. 

Pentru ONG-ul Human Rights Watch (HRW), această vizită reprezintă un semn că liderul de la Casa Albă "a lăsat deoparte toate aspectele legate de drepturile omului". 

"Trump nu-şi dă seama că această victorie pentru propagandă a lui Prayut şi a juntei va fi în detrimentul Thailandei, care o va plăti sub forma unei represiuni înăsprite şi a şi mai multor încălcări ale drepturilor omului", a declarat Brad Adams, directorul HRW pentru Asia. 

La sosirea sa la putere printr-o lovitură de stat care a răsturnat un guvern civil ales în mod democratic, armata thailandeză a promis că va organiza rapid alegeri. Însă, după aproape trei ani şi jumătate, nu a fost stabilită încă o dată. În ţară, demonstraţiile cu caracter politic rămân interzise, libertăţile individuale sunt încălcate şi opozanţii sunt monitorizaţi, menţionează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.