Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump, somat la fapte de părinţii victimelor din Florida

www.agerpres.ro
Donald Trump în mașină

”Preşedinte Trump, acţionaţi! Fapte! Copiii au nevoie de securitate!”, îl îndeamnă vineri, la două zile după măcelul comis de un fost elev într-un liceu din Florida, mama unei adolescente ucise şi alţi apropiaţi ai victimelor pe liderul Statelor Unite, referindu-se la armele de foc, scrie AFP. Între părinţii care au reuşit să-şi depăşească disperarea şi să se exprime în faţa camerelor, Lori Alhadeff a provocat o emoţie puternică prin intensitatea spuselor sale. Ea şi-a pierdut fiica în vârstă de 14 ani, Alyssa, conform news.ro.

”Fapte! Fapte! Fapte!”, a strigat ea la CNN, interpelându-l în mod direct pe locatarul Casei Albe, care a anunţat vineri că se duce în Florida pentru a se întâlni cu victimele tragediei. Nikolas Cruz, un tânăr în vârstă de 19 ani, care a fost exmatriculat din această instituţie din oraşul Parkland, a deschis focul, miercuri, cu o puşcă semiautomată, în clase. Gloanţele sale au atins aproximativ 30 de persoane, omorând 17, majoritatea adolescenţi.

Reţinut la scurt timp după aceea, el este acuzat de 17 omoruri cu premeditate.

”MOARTĂ! RECE!”

”Tocmai mi-am văzut fiica, cu corpul rece ca gheaţa. I s-a tras în inimă, în cap, în mână. Moartă! Rece! Nu se mai întoarce”, a spus Alhadeff, după un priveghi la care au asistat mii de locuitori.

Preşedintele Donald Trump, care a fost activ susţinut în campanie de lobbyşti ai producătorilor de armament, s-a abţinut, prentru moment, să stabilească vreo legătură între răspândirea armelor de foc în ţară şi atacul armat care a semănat, în câteva secunde, moartea şi haosul la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland.

În schimb, Trump a insistat asupra tulburărilor mentale ale lui Nikolas Cruz, subliniind că vrea să facă eforturi pe terenul preluării în grijă a persoanelor care suferă de tulburări psihiatrice.

”Mă voi duce în Florida astăzi (vineri) pentru a întâlni oameni dintre cei mai curajoşi pe Pământ - dar oameni ale căror vieţi au fost total aneantizate”, a scris preşedintele pe Twitter.

Trump nu a precizat când se va întâlni cu victimele, dar a preconizat să se ducă în reşedinţa sa Mar-a-Lago, care se află în apropiere de Parkland, în weekendul prelungit de President's Day.

În orice caz, el va fi aşteptat de fermii supravieţuitori ai atacului armat şi de familiile îndoliate.

NO GUNS 4 KIDS

De-a lungul drumului către liceu, pancarte recent instalate proclamă "No guns 4 kids" (”Nu armelor pentru copii”).

”Destul e destul. Este urgent să se adopte legi de bun simţ care să împiedice persoanele bolnave mental să-şi procure arme pe care nu ar trebui să pună mâna”, a declarat pentru AFP Diana Umpiere, o locuitoare din zonă.

”Alyssa a mea nu mai este. De-acum mă bat pentru ceilalţi copii care continuă se ducă la şcoală”, a dat asigurări Lori Alhadeff.

La fel ca ea, numeroşi elevi sau părinţi din Florida au lansat apeluri la o reglementare suplimentară a accesului la armele cele mai mortale, uşor accesibile în prezent minorilor de 21 de ani.

”Este un lucru care poate să fie oprit”, a apreciat Cameron Kasky, şcolarizat la liceu. În opinia sa, punerea accentului asupra bolilor psihice ”serveşte la a se evita să se vorbească despre limitarea accesului arme”.

Everytown for Gun Safety şi Moms Demand Action - două organizaţii aflate în vârsful acestei lupte - au lansat vineri o iniţiativă naţională în vederea îndepărtării aleşilor care amână acest subiect.

”A venit timpul să-i dăm afară”, a justificat John Feinblatt, preşedintele Everytown for Gun Safety.

”Americanii s-au săturat de scuze şi de lipsa de acţiune: a venit timpul să alegem responsabili care vor acţiona în sfârşit să smulgă vieţi violenţei armelor de foc”.

Fiecare măcel cu arme de foc care îndoliază Statele Unite deschide un ciclu imuabil de reacţii îngrozite, urmate de rugăciuni şi indignare, după care disensiunile politice ajung la un impas legislativ.

Senatorul republican din Florida Marco Rubio, un fost candidat la preşedinţie, este vizat în mod direct de panouri mobile, dezvăluite vineri la Miami, cu acest mesaj: ”Masacraţi la şcoală, iar cu toate acestea, în continuare nicio măsură împotriva armelor. Cum aşa, Marco Rubio?”.

Ancheta judiciară continua, în paralel, cu o întrebare acută: poliţia federală, care a fost alertată în septembrie cu privire la existenţa unui comentariu ameninţător lăsat de Nikolas Cruz pe un site online, a eşuat?

Într-o scurtă prezentare, joi, în faţa unei magistrate, Cruz, cu o faţă încă de copil, a apărut prostrat, între avocaţii săi, cu membrele înlănţuite .

În faţa anchetatorilor, el a recunoscut că este autorul atacului, pe care l-a comis cu o puşcă de asalt şi încărcătoare de muniţie pe care le transporta într-un rucsac.

Reuşind să se amestece printre elevii evacuaţi, el s-a dus, după aceea, să-şi cumpere ceva de băut, la Subway, după care s-a oprit la un McDonald's, înainte să fie reţinut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.