Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump șterge pe jos cu Germania: Nu îşi plăteşte cota corectă. De când am ajuns eu la putere, totul a crescut

Instagram
Donald Trump

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, s-a declarat mulţumit că unele ţări din cadrul NATO au majorat bugetele destinate apărării colective, dar a criticat naţiuni precum Germania, care au refuzat să aplice indicaţiile Washingtonului, scrie Mediafax.

"De când am ajuns eu la putere, totul a crescut. Am colectat fonduri suplimentare de peste 140 de miliarde de dolari şi se pare că vom mai avea cel puţin alte 100 de miliarde de dolari cheltuite de naţiuni până în anul 2020", a declarat Donald Trump cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Washington cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele SUA a afirmat, potrivit agenţiei de presă Reuters, că ar vrea ca ţările membre NATO să aloce peste 2% din PIB pentru apărare. Anul trecut, Donald Trump evocase ideea majorării bugetelor pentru apărare până la 4% din PIB, în condiţiile în care Statele Unite alocă 4,3%.

Liderul de la Casa Albă a criticat Germania pentru refuzul de a majora bugetul destinat apărării. "Sincer, Germania nu îşi plăteşte cota corectă. Nu plăteşte ceea ce ar trebui să plătească. Plăteşte aproape de 1%", a acuzat Trump.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a cerut luni Germaniei să suplimenteze contribuţiile bugetare alocate Alianţei Nord-Atlantice, un subiect care a generat tensiuni în relaţia Guvernului Angela Merkel cu Administraţia preşedintelui SUA Donald Trump. "Aştept ca Germania să respecte angajamentul asumat alături de aliaţii din cadrul NATO", a afirmat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles. "Mă aştept să respecte angajamentul în privinţa cheltuielilor; au transmis Alianţei Nord-Atlantice un plan naţional în care se angajează să majoreze bugetul apărării cu 80% într-un deceniu", a subliniat Stoltenberg, citat de cotidianul Le Figaro.

Citește și: ALERTĂ - ÎCCJ a revocat măsura controlului judiciar în cazul Laurei Codruţa Kovesi

Preşedintele SUA, Donald Trump, a somat în mai multe rânduri ţările membre NATO să majoreze până la nivelul de 2% din PIB bugetele naţionale pentru apărare. Germania şi Franţa se situează sub acest nivel şi au transmis Statelor Unite că eventualele majorări bugetare pentru apărare ar putea include contribuţiile la sistemul militar european.

Guvernul Angela Merkel a semnalat recent că bugetul pentru apărare va scădea de la 1,37% din PIB în 2020 la 1,25% în 2023, urmând să atingă nivelul de 1,5% în 2025. În acest context, ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a catalogat "îngrijorătoare" atitudinea Berlinului, atrăgându-şi critici dure din partea politicienilor germani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.