Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk, apel de ultimă oră: Statele UE să facă un efort pentru a fi depăşite diviziunile Est-Vest şi Nord-Sud

reuters
donald tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat joi un apel la 'unitate' pentru depăşirea diviziunilor care se manifestă, pe de o parte, între ţările din estul şi din vestul Uniunii Europene în chestiunea migraţiei şi, pe de altă parte, între ţările din nordul şi sudul blocului comunitar în problema viitorului Uniunii Economice şi Monetare, informează agenţia EFE. Adresându-se presei înainte de începerea summitului liderilor statelor UE, Tusk a apreciat că următoarea etapă a negocierii Brexit-ului, cea care priveşte viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi UE, va fi 'adevărata probă a unităţii' statelor UE, conform Agerpres.

'Acest summit va fi o ilustrare clară a faptului că numai dacă suntem uniţi putem aborda cu succes chestiunile şi provocările cele mai dificile, cum ar fi Europa apărării sau Brexit-ul', a subliniat el.

Tusk a menţionat în acest context că la reuniunea de joi a liderilor europeni va fi lansată cooperarea structurată permanentă în sectorul apărării (PESCO), iar la cea de vineri se va confirma încheierea 'formală' a negocierii primei etape a Brexit-ului, respectiv stabilirea condiţiilor generale ale ieşirii Marii Britanii din UE.

El a insistat însă că la Consiliul European de joi şi vineri va fi abordată 'lipsa de unitate, care este foarte vizibilă' atât în chestiunea migraţiei cât şi în cea a politicii economice şi monetare. 'În ceea ce priveşte Uniunea Economică şi Monetară, diviziunea, iertaţi-mi simplificarea geografică, este între Nord şi Sud, iar în privinţa migraţiei este între Est şi Vest', a sintetizat Donald Tusk.

El remarcă în plus că aceste diviziuni sunt însoţite de 'emoţii care fac dificilă găsirea unui limbaj comun şi a argumentelor raţionale în dezbatere', iar din această cauza 'unitatea lipseşte mai mult ca niciodată'. Problema migraţiei se află pe agenda summitului european, dezbaterea pe acest subiect inflamându-se din nou după ce Donald Tusk a cerut marţi să se renunţe la cotele obligatorii de refugiaţi, solicitare primită însă cu un refuz ferm de Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.