Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk avertizează că CETA ar putea fi "ultimul acord comercial" al UE în cazul unui eşec

donald tusk

Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA) ar putea fi "ultimul acord comercial" al UE în cazul unui eşec, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cerând Belgiei să dea undă verde acestui tratat până vineri, relatează AFP. "Mă tem că CETA ar putea fi ultimul nostru acord de liber-schimb", a declarat Tusk la sosirea la summitul UE de la Bruxelles.

"Sper că Belgia va dovedi încă o dată că este un adevărat campion în materie de compromis şi că vom avea vineri un acord care să deschidă calea pentru CETA", a adăugat el. "Sincer vorbind, problema merge dincolo de CETA", a avertizat el, exprimându-şi îngrijorarea că o parte a populaţiei europene nu pare să fie convinsă de avantajele acordurilor comerciale. Acest blocaj ridică, într-adevăr, întrebări cu privire la capacitatea celor 28 de state membre ale UE de a negocia tratate comerciale cu ţări precum SUA şi Japonia. Pentru moment, Valonia, regiunea francofonă din sudul Belgiei (3,6 milioane de locuitori), al cărui acord este esenţial pentru semnarea CETA de către UE, refuză să aprobe tratatul negociat timp de şapte ani cu Ottawa.

Comisia Europeană a dat marţi un ultimatum Belgiei pentru a aviza până vineri, cea de-a doua zi a summitului european, tratatul, a cărui semnare e prevăzută pe 27 octombrie la Bruxelles, în prezenta premierului canadian Justin Trudeau, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.