Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk este încrezător: 'Europa a depăşit sentimentul anti-UE'

donald tusk

Europa trece încet într-o nouă etapă în condiţiile în care un val de mişcări anti-Uniunea Europeană dispar, a declarat preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-o scrisoare adresată liderilor europeni, publicată înainte de un summit UE de două zile care începe joi, relatează Reuters, conform agerpres.

Unele ţări europene, printre care Austria, Olanda, Franţa şi Italia, au înregistrat o creştere accentuată a popularităţii partidelor eurosceptice şi deseori antiimigraţie, însă în ultimele luni aceste formaţiuni au suferit înfrângeri decisive în alegeri.

Citeşte şi: În pofida zvonurilor de închidere, festivalul cărnii de câine începe în China

Donald Tusk a declarat că blocul comunitar a început să fie din nou perceput ca o soluţie, mai degrabă decât o problemă, şi recentele dificultăţi pe care le-a întâmpinat i-au servit pentru a-l întări.

'Putem spune că ne vom întâlni într-un alt context politic faţă de cel de acum câteva luni, atunci când forţele anti-UE erau în creştere', a scris Tusk.

'Evoluţiile actuale de pe continent par să indice că trecem încet într-o nouă etapă. În multe dintre ţările noastre, partidele politice care şi-au construit poziţia pe sentimentele anti-UE încep să piardă teren', a spus el.

'Suntem martorii revenirii UE ca o soluţie, nu ca o problemă. Paradoxal, provocările dificile cu care ne-am confruntat în ultimele luni ne-au făcut mai uniţi ca înainte', a mai spus Tusk.

În afară de Brexit, Uniunea Europeană se confruntă de asemenea cu o provocare majoră reprezentată de imigraţie care, deşi combătută, încă alimentează sentimentul antieuropean. Unii acuză UE că nu a acţionat suficient de repede pentru a opri fluxul de migranţi care sosesc din Orientul Mijlociu şi Africa.

INCIDENT aerian GRAV. Avionul în care se afla ministrul Apărării rus, luat la ţintă de un F-16 NATO

O serie de atacuri ale militanţilor islamişti în Marea Britanie, Franţa, Suedia, Germania şi Belgia, în care sute de persoane au fost ucise, au sporit îngrijorările existente.

Pentru a stopa fluxurile de migranţi, Donald Tusk a afirmat că UE ar trebui să ofere mai mulţi bani în sprijinul Gărzii de Coastă libiene pentru a opri traficul de migranţi pe mare.

El a afirmat că deşi UE nu poate înlocui guvernele în lupta împotriva militanţilor, blocul comunitar ar putea face însă presiuni asupra companiilor de internet pentru a acţiona împotriva 'conţinutului prin care sunt răspândite materiale teroriste sau care incită la violenţă'.

Europa ar trebui de asemenea să pună bazele unor capacităţi comune de apărare pentru a îmbunătăţi securitatea, a mai spus Tusk, care a cerut instrumente mai bune de apărare a comerţului UE împotriva concurenţei neloiale şi a 'globalizării necontrolate'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.