Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk îi numește pe Donald Trump şi pe Jaroslaw Kaczynski 'ţânci răutăcioşi'

reuters
donald tusk

Fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk îi cataloghează pe Donald Trump şi pe liderul Partidului Ordine şi Justiţie (PiS, conservator) Jaroslaw Kaczynski drept ”ţânci răutăcioşi” care mint şi folosesc conflictul pentru a se agăţa de putere, relatează Reuters.

Kaczynski şi Trump folosesc strategii asemănătoare cu scopul de a crea disensiuni în societate şi propaganda pentru a se agăţa de putere, denunţă fostul premier polonez, liderul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), potrivit news.ro.

Citește și: UIMITOR O tehnologie VECHE din 1998 ELIMINĂ particulele de coronavirus

Tusk, cunoscut prin declaraţiile sale fără perdea, denunţă încercările lui Trump de a opri numărarea voturilor în alegerile prezidenţiale din Statele Unite drept o lovitură la adresa democraţiei americane.

Dacă nu s-ar opune pedepselor corporale, i-ar da o ”bătaie la fund” lui Kaczynski, vechiul său rival în politica poloneză, a declarat fostul preşedinte al Uniunii Europene (UE).

”Asta este caracteristic dreptei radicale”, a declarat Tusk la postul privat TVN24, denunţând acţiunile lui Trump şi Kaczynski.

”Dacă ne uităm la comportamentul lui Trump, mai ales în ultimele ore, sau la Jaroslaw Kaczynski, trăsătura lor comună este că se comportă ca cei mai răutăcioşi ţânci din groapa cu nisip. Elementul lor este conflictul, agresiunea nejustificată”, a declarat Tusk.

Trump acuză - în mod fals - că îi sunt ”furate” alegerile prezidenţiale americane, pe măsură ce rivalul său democrat Joe Biden câştigă vineri tot mai mult teren împotriva sa în statele-cheie Georgia şi Pennsylvania.

Şeful în exerciţiu al primei puteri mondiale denunţă numărarea înceată a voturilor prin corespondenţă drept frauduloasă.

La fel ca Trump, liderul PiS este acuzat de criticii săi de alimentarea tensiunilor sociale în Polonia.

Kaczynski a declarat, în timpul unor recente manifestaţii masive, că o hotărâre prin care cea mai înaltă instanţă judiciară poloneză interzice aproape în întregime avortul nu poate fi anulată şi i-a îndemnat pe polonezi să apere bisericile.

Întrebat ce-i transmite lui Kaczynski, Tusk a răspuns că ”dacă nu m-aş opune pedepselor corporale, cred că i-aş trage o bătaie la fund, pentru că uneori se poartă ca un ţânc monstruos, greu de suportat”.

Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al PiS nu a răspuns imediat.

În cei aproape patru ani de preşedinţie, Trump a stârnit emoţii puternice atât în rândul susţinătorilor săi, cât şi în rândul opozanţilor.

Îndemnurile lui Trump de oprire a numărării voturilor sunt ”o lovitură brutală la adresa esenţei democraţiei americane”, a declarat Tusk.

Dacă democratul Joe Biden obţine o victorie în alegeri, relaţiile dintre Statele Unite şi UE se vor îmbunătăţi, apreciază el.

”Donald Trump, iar eu sunt martor la acest lucru, a criticat UE, pe care a comparat-o cu China. El nu-şi ascundea antipatia faţă de Europa unită. Joe Biden este opusul lui Trump în această privinţă - el este foarte ataşat relaţiei tradiţionale euroatlantice”, a declarat Tusk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.