Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Donează sânge! Salvează o viață!', campania națională a Patriarhiei Române

doneaza-sange-

Campania naţională de donare de sânge a Patriarhiei Române se derulează din anul 2013, cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin implicarea mai multor voluntari coordonați de Arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor al Paraclisului Catedralei Naționale. Coordonatorul campaniei este părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru. Prima acţiune a avut loc pe 5 aprilie 2013 la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Pe 13 aprilie 2013, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost adus Centrul Mobil de Donare de Sânge.

OBIECTIVE

  • informarea și conștientizarea cu privire la nevoia reală de sânge pentru transfuzii din spitalele româneşti şi creşterea numărului donatorilor de sânge din România
  • dotarea cu aparatură medicală a Centrelor de Transfuzie Sanguină din România ( București, Ploiești, Constanţa, Cluj, Institutul de Hematologie Transfuzională “ Prof Dr C.T. Nicolau” București şi Centrul de Transfuzie sanguină “ Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu”)

În anul 2013 au avut loc 7 ediţii ale campaniei de donare în 4 oraşe din ţară:

  • Centrul de Hematologie Bucureşti - 3 campanii
  • Centrul de Hematologie Ploieşti: 2 campanii (oct 2013 şi în martie 2014) în parteneriat cu
  • Liceul Tehnologic “Toma Socolescu”, Ploiești
  • Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Bucureşti prin Centrul Mobil de Donare CTS Bucureşti, aprilie 2013
  • Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Bucureşti: 29 Oct, 15 Nov, 21 Nov, 26 Nov 2013
  • Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti: 12 Nov 2013
  • Şcoala de Agenţi de Politie „Vasile Lascăr" Câmpina: 18 si 19 Noiembrie 2013
  • Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă "Pavel Zăgănescu", Boldești: 25 si 26 Noiembrie 2013
  • Jandarmeria Română: 18 Decembrie 2013

Rezultate 2013

  • 3.000 de donatori din Bucureşti, Ploieşti, Câmpina, Boldeşti
  • Peste 1.700 de unităţi sânge

Rezultatele au dus la extinderea acţiunilor de donare în toată ţara şi în diaspora.

Pe 27 Octombrie 2014 s-a decis în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române extinderea campaniei „Donează sânge! Salvează o viaţă!” la nivel naţional şi internaţional.

REZULTATE 2014-2015

2014 ( oct-dec): aproximativ 1.936 donatori din Bucureşti, Sinaia, Ploieşti, Câmpina, Oradea, Constanţa, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Cluj

2015 (ian- mai şi oct-nov.) aproximativ 5.571 donatori. Sângele folosit pentru răniții de la “Colectiv” a fost strâns și datorită acestei campanii, partenerii au fost militarii de la Academia Tehnică Militară, studenții și profesorii de la Facultatea de Construcții, precum și preoții și seminariștii implicați în proiect.

Ediţia din 23-27 mai 2016 a fost cea mai mare acțiune de donare de sânge organizată vreodată în România s-a desfășurat în 41 de orașe, în toate centrele de transfuzie din România au donat sânge aproape 3.000 de jandarmi.

Prin intermediul campaniei „Donează sânge! Salvează o viaţă!”, anual au donat aproximativ 3.500 de persoane.

2018 – 2019 au fost dotate cu aparatură medicală Centrele de Transfuzii București, Ploiești, Constanța și Centrul de Transfuzii al MAPN ( din incinta Spitalului Militar Central), valoarea acestora fiind de 136.000 de euro. Achiziţia aparaturii medicale s-a făcut cu sprijinul sponsorului Mega Image România. Această acțiune a fost deosebit de importantă pentru centrele de transfuzii deoarece și în acest domeniu medical, o mare parte din aparatura existentă în centrele de transfuzii era depasita tehnic si moral.

REZULTATE 2013- IUNIE 2021

  • 20 de ediţii/ acţiuni de donare
  • s-au colectat 20.000 litri sânge
  • 35.000 de donatori constanţi

Voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului: peste 100 de voluntari, din diferite medii sociale și de diferite profesii, care sunt uniți și determinați să aline suferința și să schimbe în bine viețile oamenilor bolnavi, săraci, singuri, bătrâni, a copiilor abandonați sau aflați în suferință.

Voluntari ai campaniei de donare: peste 50 de persoane

SPONSORI

În perioada 2013-2020, Mega Image România a susţinut financiar dotarea cu aparatură medicală în valoare de 136.000 euro a Centrelor de Transfuzii București, Ploiești, Constanta, Cluj, Institutul de Hematologie Transfuzională “ Prof Dr C.T. Nicolau” București şi Centrul de Transfuzie Sanguină “ Colonel Prof Dr Nicolae Nestorescu” .

În anul 2021 se derulează un proiect de dotare a centrelor de transfuzii din București, Ploiești, Constanta și Cluj în valoare de 40.000 euro, tot cu sprijinul financiar al Mega Image România. Alte fonduri au venit din partea donaţiilor oferite de voluntarii Paraclisului

În acest moment, se derulează cea de-a XX-a ediţie, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”

Studenţii Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” sunt o bancă de sânge vie care a donat cel mai mult pt spitalele din Bucureşti 6 săptămâni, în fiecare miercuri, din 12 mai, 19 mai, 26 mai, 2 iunie, 9 iunie, 16 iunie 2021. Studenţii şi personalul didactic al Academiei au donat până acum 300 litri de sânge, rezultatele finale le vom afla după ultima zi de donare, miercuri, 16 iunie

PARTENERI

Campanii de donare de sânge organizate în perioada 2013-2021

București Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică de Construcții București, Academia Tehnică Militară "Ferdinand I", Jandarmeria Română, Județul Prahova: Ploiești, Câmpina, Boldești, Liceul Tehnologic “Toma Socolescu” Ploiești, Scoala de Subofițeri de Poliție Câmpina, Şcoala de Agenţi de Politie „Vasile Lascăr" Câmpina, Școala de Subofițeri Pompieri “ Pavel Zăgănescu” Boldești, Colegiul Național Pedagogic "Regina Maria" Ploieşti, RATP Ploiești,alte societăți care s-au afiliat campanie

Informaţii despre donare, în general

În România sunt 41 centre naţionale de transfuzii şi CTS al M.A.pN. “ Colonel Prof Dr Nicolae Nestorescu”

Număr donatori anual

  • Bucureşti - 41.000 persoane
  • Ploieşti - 24.000 persoane
  • Constanţa - 17.000 persoane
  • Cluj - 10.000 persoane

Prin intermediul campaniei „Donează sânge! Salvează o viaţă!”, anual donează 3.000 de persoane, dintre

acestea 2.000 sunt studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Bucureşti. La centrele de transfuzie sanguină din Ploieşti, anual, se prezintă 3.500-4.000 de donatori.

Ediţia a XX-a 12 mai- 16 iunie 2021, la Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Bucureşti Ministerul de Interne, în parteneriat cu Patriarhia Română, organizează cea de-a XX-a ediţie a campanie „Donează sânge, salvează o viaţă”. Începând cu 12 mai, timp de şase săptămâni, în fiecare miercuri (12 mai, 19 mai, 26 mai, 2 iunie, 9 iunie, 16 iunie 2021), studenţii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti vor dona sânge. Exemplul lor poate fi urmat de oricine este eligibil acestui act.

Mesajul transmis de către echipa de Voluntari ai Paraclisului Catedralei Naţionale:

De “Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” vă invităm să daţi o şansă vieţii şi să serbăm împreună donatorul şi viitorul. Ultimul an ne-a făcut să ne preţuim mai mult viaţa şi sănătatea proprie, dar şi pe a celor de lângă noi. Deşi a adus multe restricţii, pandemia ne-a învăţat că împreună putem rămâne sănătoşi, ajutându-ne unii pe alţii, putem spera la o viaţă normală.

Lupta pentru viaţă se dă tot timpul în spitalele din România, acolo unde bolnavii îşi aşteaptă rândul la intervenţiile chirurgicale care le pot reda speranţa. Pentru asta este nevoie de sânge. Ştim că mereu a fost, dar acum nevoia de sânge este, poate, mai mare ca oricând. Anul acesta, “Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” este celebrată printr-o amplă mobilizare a structurilor de apărare a ţării la care vă invităm să ne fiţi alături.

Luni, 14 iunie 2021, începând cu ora 10:30, Centrul de Transfuzie Sanguină “Col.prof.dr. Nicolae Nestorescu”, aflat în subordinea Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, organizează campania de donare de sânge prin care îşi propune să ajute cât mai mulţi pacienţi care aşteaptă o şansă la viaţă. În paralel, se va dona şi la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti.

Vă mulţumim pentru spijinul acordat ! Pentru detalii şi alte informaţii, vă stăm la dispoziţie!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.