Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOSAR PENAL pe numele unui ministru - cheie: Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Universul Juridic
Parchetul General

După ce Tudorel Toader s-a ales cu un dosar penal la Parchetul General pentru că a depus cerere să fie notar, un alt ministru important e anchetat de procurorii conduși de Augustin Lazăr.

Teodor Meleșcanu e acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese, după ce și-ar fi numit fiul vitreg într-o funcție cheie.

Citește și: Adrian Mutu, datorie uriașă! Ce bani refuză să îi dea fostei soții, Alexandra Dinu

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese în cazul ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, care şi-a numit fiul vitreg consul general la Strasbourg, scrie g4media.ro. Dosarul 378/P/2018 a fost deschis după ce, pe 25 iulie, profesorul universitar Bazil Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, a făcut o plângere penală împotriva lui Meleşcanu în care reclama faptul că nu a fost numit în acest post, deşi a câştigat un concurs în decembrie 2016.

Bazil Popovici reclamă că ”selectarea subsemnatului pentru postul de la Strasbourg s-a făcut pe baza unor criterii foarte clare: experienţă, proiect de misiune, cunoaşterea mediului cultural, lingvistic, economic şi politic al ţării de reşedinţă (…) Nominalizarea subsemnatului pentru Strasbourg nu s-a făcut printr-un act de voinţă guvernamentală (sau ministerială) şi nici pe criterii politice, deoarece nu am nicio afiliere politică, ci prin concurs deschis şi pe baza unor criterii clare stabilite şi anunţate public (…) Membrii comisiei de concurs au fost, atât la Guvern, cât şi la MAE, înalţi specialişti în domeniul relaţiilor internaţionale, membrii comisiei de examen de la MAE fiind, în marea lor majoritate, încă în funcţii: director general de resurse umane, director general al afacerilor consulare, etc.

Citește și: Victor Ponta, atac la adresa PSD! Cu cine compară partidul PSD

În consecinţă, domnul Meleşcanu a comis un abuz în serviciu pentru a-şi promova un membru al familiei, ocazie cu care a încălcat un drept pe care subsemnatul l-a dobândit prin concurs (…) Fapt fără precedent în istoria postrevoluţionară a României, domnul ministru Meleşcanu îşi numeşte fiul vitreg, prin urmare rudă de gradul I, consul general printr-o Hotărâre de Guvern (HG nr. 454 din 28 iunie 2018) contrasemnată fără jenă în nume propriu, id est cu propria semnatură, în dispreţul legii 161 din 19 aprilie 2003, care la articolul 72 alineatul I specifică:

”Persoana care ocupă funcţia de membru al Guvernului (…) este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau pentru rudele sale de gradul I”, a a scris Popovici în plângerea penală.

Citește și: România a înregistrat un declin semnificativ! Ce se întâmplă cu producția industrială

Parchetul General va face prima audiere pe data de 1 octombrie, când a fost chemat reclamantul la declarații. Bazil Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara. El predă cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie franceză. Timp de 4 ani a fost consul general al României la Marsillia (1998-2002), apoi a fost consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016), scrie sursa citată.

Sorin-Adrian Pîrvulescu, fiul soţiei ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost numit consul general al României la Strasbourg prin hotărâre de guvern (HG), publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie. Hotărârea a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Deocamdată, Pîrvulescu nu a plecat la post, întrucât nu a trecut perioada de despărţire de 90 de zile pentru consulul general rechemat, Sabin Pop.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Cine este ministru interimar al Cercetării și Inovării .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.