Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosar penal pentru distrugere și neglijență la PTMB după incendiul provocat de antrenamentele militare - Un adult și un copil au fost salvați de ISU - raport

dosare

Procurorii militari de la Parchetul Tribunalului Militar București ar fi deschis un dosar de cercetare penală în care verifică, în rem, fapte de neglijență în serviciu și distrugere, după incendiul provocat de antrenamentele cu armament greu de la Baza militară din zona Babadag-Sălcioara, derulate de militari francezi din cadrul NATO, afirmă surse judiciare în exclusivitate pentru STIRIPESRUSE.

Potrivit acestora încă din weekend la unitatea de parchet s-a primit o sesizare de preluare a cauzei de la parchetul teritorial, iar cauza urmează să primească număr unic de dosar și să fie administrate probele.

Una dintre probele esențiale ce va fi depusă la dosar, este raportul intervenției ISU, care s-a ocupat de lichidarea incendiului, care a fost la un pas de propagarea până la marginea unei comune din apropierea bazei de antrenament.

Potrivit documentului citat, intrat în posesia STIRIPESURSE, din calea flăcărilor care s-au propagat cu repeziciune au fost salvați un adult și un copil, precum și mai multe animale.

content-image

Unul dintre cei mai păgubiți de flăcările care au mistuit vegetatia uscată din zonă, un fermier, a explicat pentru STIRIPESURSE că toată ferma sa de animale a fost culcată de flăcări, respectiv, casa, câteva anexe ce reprezentau șoproane, baloți de paie și altele.

Acesta a povestit că nu era gata operațiunea de lichidare a incendiului când la el s-au prezentat reprezentanți ai părții militare franceze care au făcut o evaluare riguroasă a distrugerilor, au notat fiecare element indicat de fermier ce ar fi fost afectat sau distrus de incendiu iar la plecare au dat asigurări că paguba va fi reparată în integralitate.

Incendiu puternic la o stână și în poligonul Babadag în urma unor trageri cu tunul

Un incendiu puternic de vegetație uscată a izbucnit vineri între localitățile Sălcioara și Enisala și în Poligonul Babadag din județul Tulcea. Incendiul a izbucnit în urma unor trageri cu tunul efectuate de militari francezi, anunță MApN, potrivit mediafax.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea a fost anunțat despre incendiu la ora 13.00.

La fața locului au fost trimise trei autospeciale de stingere, una din cadrul Stației de Pompieri Babadag și două autospeciale din cadrul Detașamentului Tulcea. De asemenea, în zonă intervine serviciul de voluntari din Jurilovca și Sarichioi cu două autocisterne, două tractoare și o autospecială de stingere.

Potrivit ISU, o fermă a fost cuprinsă de flăcări în proporție de 80%. Până în prezent, au ars aproximativ 50 hectare de vegetație uscată.

Potrivit MApN, în poligonul Babadag, în urma activităților executate de partenerul francez, trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetație.

Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala. Incendiul a afectat și o stână aflată la aproximativ 200 metri S-E de poligon.

Forțele și mijloacele de intervenție ale MApN, împreună cu forțele ISU intervin la acest moment, pentru stingerea incendiului care se manifestă pe o suprafață de aproximativ 50 hectare. Nu au fost înregistrate victime umane.

După lichidarea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare, precizează MApN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.