Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarele de trafic de influență la CAB- Un avocat și un fost polițist din Teleorman protagoniștii- Polițistul se recomanda drept interlop din gruparea Cămătarii

romaniatv.net
CAB - Curtea de Apel Bucuresti

Dosarele penale în care un avocat ialomițean și apoi alți doi traficanți de influență au fost arestați preventiv pentru promisiuni despre pretinse intervenții la judecători ai Curții de Apel București pentru „salvarea„ unui tânăr arestat preventiv pentru tentativă la omor, scot la iveală felul în care cei trei protagoniști voiau să procedeze în presupusa mituire a unor magistrați.

Este de menționat că în niciunul dintre dosarele penale de mare amploare privind incursiuni în justiție nu este menționat numele vreunui magistrat al CAB la care se pretinde că s-ar fi putut interveni și de asemenea DNA nu a creat nicio disjungere care apoi să fie declinată Parchetului ÎCCJ pentru continuarea cercetării unor fapte de luare de mită sau abuz în serviciu privind angajați ai Curții.

Este astfel lesne de observat că faptele de trafic de influență comise de cei trei autori nu erau menite să aibă o finalitate, ci doar să formeze convingerea cumpărătorului de influență că se poate interveni doar pentru a încasa banii de la acesta.

Cazurile pe scurt

În 22 martie DNA anunța oficial trimiterea în judecată a avocatului ialomițean George Ștefăniță Bala, pentru trafic de influență și - fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și pe Liță Panait și Ionel Romeo Piteșteanu pentru trafic de influență și cumpărare de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

În rechizitoriile transmise judecătorilor de la CAB, în cazul avocatului, și Tribunalului, în cazul celorlalți doi traficanți de influență procurorii DNA arată că în perioada 24.01.2024 – 11.02.2024, inculpatul George Ștefăniță Bala., în calitate de avocat în cadrul Baroului Ialomița, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), cercetată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, sumele de 7.000 euro pentru sine și între 15.000 – 30.000 euro pentru alții, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București și că-i va determina pe aceștia să dispună cercetarea martorului în stare de libertate.

În contextul menționat mai sus, la data de 11.02.2024, după ce anterior a lăsat să se creadă că decizia de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, dispusă de judecători față de persoana cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, a fost rezultatul acțiunilor sale, avocatul ar fi primit de la o rudă a martorului sumele de 7.000 euro pentru sine și 10.000 euro pentru alții, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Al doilea dosar...

În perioada 09.02.2024 – 28.02.2024, inculpatul Panait Liță, beneficiind de ajutorul inculpatului Romeo Ionel Piteșeanu, ar fi pretins de la aceeași persoană (martor în cauză), cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, sume de bani cuprinse între 7.000 – 30.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București și că-i va determina pe aceștia să dispună față de martor o pedeapsă neprivativă de libertate (condamnare cu suspendare).

După mai multe „negocieri”, s-ar fi stabilit ca martorul să-i remită inculpatului L.P. sumele de 7.000 euro pentru sine și 20.000 euro pentru alții, din care acesta ar fi și primit o primă tranșă de 1.000 euro de la o rudă a martorului, restul banilor urmând a fi remiși la o dată ulterioară.

În contextul menționat mai sus, la data de 09.03.2024, inculpatul L.P. ar fi primit de la aceeași rudă a martorului suma totală de 26.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Cine sunt protagoniștii „afacerii cu influență„

Potrivit datelor din cele două dosare, consultate de autorul acestui material unul dintre inculpații deferiți justiției de DNA este avocatul ialomițean George Ștefăniță Bala.ca

Acesta practica profesia la momentul comiterii faptelor de promisiune a unor intervenții la judecători ai CAB de mai bine de  15 ani conform datelor oficiale înregistrate pe Baroul Ialomița.

În cazul acestuia, se arată în dosar a existat un denunț iar ulterior anchetatorii au reușit obținerea de probe concludente, între care inclusiv interceptări și înregistrări ambientale, care relevă metodele prin care acesta promitea că iși va trafica influența pe lângă unii judecători ai Curții de Apel București.

Deși a promis nu a existat niciun indiciu, arată DNA, în dosarul în care l-a trimis pe acesta în judecată că influența sa ar fi fost una reală și că aceasta a rămas doar la stadiul de promisiune.

Fost polițist - Carte de vizită de interlop al lui Nuțu Cămătaru

În al doilea dosar de trafic de influență figurează ca protagonist al faptelor penale cercetate de DNA Panait Liță. Nume banal în primă instanță pentru procurori, acesta a picat în malaxorul anchetatorilor tot urmare unui denunț.

După ce au declanșat ancheta anchetatorii de la Direcție au descoperit că acesta este un fost polițist judiciarist din Teleorman. Totodată anchetatorii au putut observa cum acesta se lăuda cu influențele pretinse pe care le-ar avea în Justiție și felul în care poate interveni la Curtea de Apel pentru remiterea unor sume mari de bani unor judecători.

Anchetatorii detaliază toate aspectele discutate între cei doi traficanți de influență și cumpărătorul acesteia, tatăl băiatului de 19 ani arestat preventiv pentru fapta de tentativă la omor.

Între alte detalii surprinse pe „benzile„ DNA se află și remarcile făcute de fostul polițist Liță care afirmă că el ar fi făcut parte în trecut din gruparea Cămătarii, el având timp de șapte ani „postul„ de bodyguard al lui Ion Balint, zis „Nuțu Cămătaru„.

Este cunoscut în mediul interlop că ambii frați Balint sunt specializați în box și persoane extrem de violente.

Pe parcursul mai multor materiale autorul acestui material va prezenta detaliat culisele acestui caz de amploare de trafic de influență in mediul justiției, într-o perioadă în care deși competențele au fost stabilite legal dosarele cu magistrați întârzie să apară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.