Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul nuclear - Hassan Rouhani speră că Joe Biden va relua angajamentele SUA

Hassan Rouhani

Preşedintele iranian Hassan Rouhani şi-a exprimat joi încrederea că preşedintele american ales Joe Biden va relua angajamentele americane în cadrul acordului asupra programului nuclear iranian din care Donald Trump a retras SUA, informează AFP potrivit Agerpres.

"Nu am nicio îndoială că perseverenţa poporului iranian din ultimii trei ani va forţa noua administraţie americană să cedeze şi să-şi reia angajamentele", a spus Rouhani în timpul unor declaraţii televizate. "Sancţiunile vor fi atunci ridicate", a adăugat el.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran sunt foarte tensionate după Revoluţia Islamică din 1979, însă ele s-au înrăutăţit şi mai mult după sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, în 2016. În mai 2018 el a retras unilateral SUA din acordul asupra programului nuclear iranian, încheiat în 2015 cu marile puteri, şi a restabilit sancţiuni dure împotriva Teheranului.

CITEȘTE ȘI: Ordinea, pe zile, în care apar simptomele COVID-19: La ce să fii atent .

Joe Biden şi-a exprimat dorinţa de a relua relaţiile diplomatice cu Iranul, însă ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a atenţionat în mai multe rânduri împotriva speranţelor pentru o deschidere cu Occidentul.

Miercuri, ayatollahul Ali Khamenei a afirmat că ostilitatea SUA faţă de Iran nu va înceta odată cu plecarea actualului preşedinte american Donald Trump de la Casa Albă, la 20 ianuarie. Potrivit lui Khamenei, Iranul trebuie să se întărească pentru a "neutraliza" sancţiunile impuse de administraţia Trump.

În tandem cu declaraţiile lui Khamenei, preşedintele Rouhani a afirmat joi că nu trebuie pierdut timp. "Trebuie să acţionăm pentru a anula efectele sancţiunilor, după cum a spus ghidul suprem". "Guvernul trebuie să facă tot ce-i stă în putere pentru a contracara sancţiunile", a adăugat el.

Partenerii din acordul asupra programului nuclear iranian au avut miercuri o reuniune online pentru a încerca să calmeze lucrurile în aşteptarea noii administraţii americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.