Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul nuclear iranian: Discuţii fără rezultate între AIEA şi Teheran

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Discuţiile pe teme nucleare dintre Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iran s-au încheiat marţi din nou fără rezultate concrete, dar ambele părţi au convenit să continue dialogul, transmite dpa.

Atât ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, cât şi şeful sectorului nuclear Mohammad Eslami, l-au asigurat pe directorul general al AIEA, Rafael Grossi, că programul nuclear al Iranului este paşnic şi că nu se intenţionează construirea de arme nucleare.

Solicitarea directorului general al AIEA de a avea acces la anumite site-uri nucleare în conformitate cu acordul nuclear de la Viena din 2015 nu a primit un răspuns pozitiv.

"Interacţiunea AIEA cu Iranul ar trebui să fie una tehnică şi, ca agenţie ONU, nu ar trebui să adopte o poziţie politică", a declarat Amirabdollahian după întâlnirea sa cu Rafael Grossi.

Iranul acuză AIEA - şi pe Grossi în special - că nu este neutru în disputa nucleară şi că a devenit un pion politic al puterilor occidentale.

Săptămâna trecută, Rafael Grossi s-a plâns de restricţiile masive impuse activităţii agenţiei pe care o conduce. De luni de zile, inspectorii AIEA au fost nevoiţi să suporte "percheziţii corporale excesiv de intruzive" din partea forţele de securitate din Iran. În plus, Teheranul a încălcat un acord de monitorizare a unui centru de centrifuge moderne pentru îmbogăţirea uraniului.

Teheranul respinge criticile lui Grossi şi susţine că nu Iranul, ci SUA sunt cele care s-au retras din acordul de la Viena şi astfel i-au încălcat condiţiile. Atât timp cât celelalte state partenere nu implementează prevederile acordului nu ar trebui să se aştepte ca Teheranul să respecte condiţiile tehnice ale acordului.

După o pauză de aproape şase luni ca urmare a schimbării guvernului de la Teheran, discuţiile vizând salvarea acordului nuclear urmează să fie continuate săptămâna viitoare la Viena.

SUA au părăsit unilateral acordul în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump, şi au impus sancţiuni Iranului. Drept urmare, Teheranul a încetat să mai respecte cerinţele tehnice prevăzute în acord.

Prioritatea principală a Iranului este eliminarea cât mai rapidă a sancţiunilor, care au dus la o criză financiară ce paralizează această ţară bogată în petrol.

Guvernul preşedintelui Ebrahim Raisi a subliniat în mai multe rânduri că acordul de la Viena ar fi inutil şi fără valoare pentru Iran fără beneficii economice şi fără ridicarea sancţiunilor americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.