Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul nuclear iranian: Franța deplânge ritmul prea lent al negocierilor de la Viena

lexpress.fr
Jean-Yves Le Drian

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a deplâns marţi negocierile prea lente de la Viena pe dosarul nuclear iranian, apreciind că acest ritm compromite posibilitatea de a se ajunge la un acord într-un interval de timp realist, informează AFP preluat de agerpres.

"Discuţiile sunt în desfăşurare, dar din punctul nostru de vedere sunt lente, prea lente", a declarat şeful diplomaţiei franceze în faţa comisiei de politică externă a Adunării Naţionale.

Această situaţie "compromite posibilitatea de a găsi în cadrul unui calendar realist o soluţie care să respecte interesele fiecăruia", a subliniat el.

"Au fost făcute progrese la sfârşitul lunii decembrie, dar suntem încă departe de a încheia această negociere", a insistat Jean-Yves Le Drian.

"Există o urgenţă vitală pe acest subiect din cauza acţiunilor Iranului şi a traiectoriei programului nuclear (iranian)", a spus el.

"Situaţia este gravă deoarece Iranul a avansat până la stadiul care precede etapa finală" de îmbogăţire a uraniului cu 90% şi de a avea acces la capacitatea nucleară militară, a observat el.

Pentru a nu pune în pericol posibilitatea revenirii la acordul nuclear din 2015, "este esenţial şi ca Iranul să continue să coopereze deplin cu AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), aşa cum şi-a asumat să facă la sfârşitul anului trecut", a insistat ministrul francez.

Vineri, Jean-Yves Le Drian se arăta mai încrezător, considerând că negocierile merg pe "un drum destul de pozitiv" şi declarându-se "convins" de posibilitatea de a se ajunge la un acord.

Omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian a susţinut duminică că Franţa şi-a schimbat atitudinea şi a încetat să mai joace rolul "poliţistului rău" în discuţii.

După cinci luni de pauză, negocierile vizând salvarea acordului din 2015 au fost relansate la sfârşitul lunii noiembrie la Viena între Iran şi ţările încă parte la acest pact (Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China). Washingtonul participă indirect.

Negocierile de la Viena îşi propun să readucă SUA în cadrul pactului nuclear pe care Washingtonul l-a părăsit în 2018 şi să readucă Teheranul la respectarea angajamentelor asumate prin acord şi pe care le încalcă ca reacţie la reimpunerea sancţiunilor de către SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.