Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul nuclear iranian: SUA vor stabili rapid dacă Iranul este în sfârşit gata să discute 'cu bună-credinţă'

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Statele Unite au afirmat miercuri, în ajunul reluării negocierilor pentru salvarea acordului privind programul nuclear al Iranului, că vor stabili rapid dacă Iranul este în sfârşit gata să discute "cu bună-credinţă", avertizând în acelaşi timp că fereastra devine "foarte, foarte îngustă", notează AFP.

Uniunea Europeană, coordonatoarea discuţiilor indirecte dintre Washington şi Teheran, a confirmat că acestea vor fi reluate joi la Viena, după o pauză de câteva zile.

Emisarul american Rob Malley "se va alătura discuţiilor în weekend", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Aceste negocieri, care au început în aprilie, au fost suspendate în iunie din cauza alegerii unui nou preşedinte iranian, pentru a fi reluate abia săptămâna trecută, potrivit Agerpres.ro.

După o săptămână de tratative, americanii şi europenii deopotrivă i-au acuzat pe iranieni că au făcut paşi înapoi în raport cu rundă din primăvară. Washingtonul a avertizat că nu va lăsa Teheranul să blocheze negocierile pentru mult timp în timp ce îşi dezvoltă programul atomic - fără a fixa un ultimatum deocamdată.

Următoarele câteva zile arată prin urmare ca un ultim efort diplomatic înaintea unui eşec care pare din ce în ce mai posibil.

"Ar trebui să ştim destul de curând dacă iranienii se vor întoarce să negocieze cu bună-credinţă", a spus Ned Price. "Nu cred că va trebui să aşteptaţi mult între reluarea acestei sesiuni şi momentul în care Statele Unite şi aliaţii şi partenerii noştri vor putea spune dacă iranienii s-au întors cu voinţa de a negocia în mod semnificativ", a menţionat el.

Dar, folosind expresia şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, el a avertizat că "fereastra de tir pentru negocieri" devine "foarte foarte îngustă".

"Nu va fi întotdeauna în interesul nostru să căutăm o revenire" în acord, a avertizat el.

În 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, Statele Unite au trântit uşa acestui acord încheiat în 2015 şi au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului care, ca răspuns, s-a eliberat treptat de restricţiile asupra programului său nuclear.

Actualul preşedinte american, Joe Biden, a subliniat că doreşte să revină în acord cu condiţia ca şi Teheranul să-şi respecte angajamentele, dar negocierile au ca puncte nevralgice în special sancţiunile pe care Washingtonul este pregătit să le ridice şi garanţiile cerute de Republica Islamică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.