DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dosarul Revoluției între justiție, politică și instituții/ANALIZĂ

revolutie

Procurorul general, Augustin Lazăr a anunțat astăzi că dosarul Revoluției a fost finalizat și trimis spre judecare. În discursul său, a sugerat în două rânduri că este un moment prin care ni se oferă nu numai "adevărul juridic" ci și adevărul istoric. Afirmația este surprinzătoare. Adevărul juridic îl stabilesc instanțele iar adevărul istoric, istoricii. Parchetul doar propune o anumită interpretare care va fi sau nu asumată de către alții.

Citește și: Ecaterina Andronescu, NIMICITĂ de vloggerul care face ravagii în rândurile adolescenților din România: 'A creat fabrici de diplome'

Desigur, nu putem exclude o anumită dimensiune politică a acestui dosar. Lazăr este într-o o situație sensibilă, asaltat dintr-o direcție de către Partidul Social Democrat dar și criticat de curând pentru rolul său în aparatul de represiune comunist. Nu putem să nu ne gândim că modul în care dosarul a fost prezentat publicului reflectă o încercare de a rezolva și controla aceste probleme.

Instituții și oameni

Una din cele mai interesante observații pe care le-a făcut procurorul în deschidere a fost aceea că s-a stabilit că nu au existat vinovății instituționale ci numai individuale. Dacă această interpretare este confirmată de către instanță, atunci ea ar putea fi, între adevăr, preluată de către istorici.

Dar nu putem să nu observăm că întregul discurs a fost favorabil "instituțiilor" și în special instituțiilor de forță. Procurorul a făcut un punct de onoare în a mulțumi MAPN, Senatului, CNSAS, SRI, MAI, STS etc. xxx

Și mai interesant este modul în care se referă la eforturile precedente de a soluționa cumva acest dosar. Deși are grijă să insiste că meritele majore pentru continuarea dosarului revin actualei echipe, deși admite explicit că Ministerul Public are o vină în tergiversarea acestui dosar, Lazăr, șeful Ministerului Public, nu anunță niciun fel de anchetă disciplinară și nici un fel de investigație instituțională care să stabilească de ce s-a tergiversat. Logica raportării la instituțiile prezente este aceeași cu logica raportării din instituțiile din 1989. Instituțiile nu au nici o vină, toată vina aparține eventualul oamenilor.

Saga dosarului Revoluției

Început după venirea la putere a președintelui Constantinescu, dosarul Revoluției a fost instrumentat, în mod aparent defectuos, de către procurorul Dan Voinea. În 2009 dosarul a fost închis. Laura Codruța Kovesi a argumentat în acel moment că este prea târziu și faptele sunt prescrise, rolul de a judeca faptele revenind istoricilor și sociologilor. Putem citi declarațiile actuale ale procurorului general, cele în care el vorbește despre rolul istoric al investigației sale, ca un răspuns peste timp la acea declarație a Laurei Codruța Kovesi.

Dosarul a fost reluat în 2016, la presiunile CEDO. ICCJ a argumentat că începerea urmăriții penale a întrerupt timpul de prescripție și

"În cauza dedusă judecății, judecătorul de cameră preliminară, în procedura confirmării redeschiderii urmăririi penale, constată, pe de o parte, caracterul lacunar, superficial, incomplet, aproape formal al cercetărilor care au condus la adoptarea ordonanței nr 11/P/2015 din 14 octombrie."

În 2018 a fost inculpat inclusiv Ion Iliescu. În continuare de dosar se ocupă același parchet militar care l-a instrumentat defectuos în trecut.

Rămâne de văzut dacă de data asta s-au făcut progrese sau dosarul va fi întors din nou de către judecători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.