Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două asociaţii de magistraţi trasează sarcini Parlamentului: Se cere din nou soluţia lui Tudorel Toader

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Fidele depăşirii atribuţiilor şi obligaţiei de rezervă, asociaţiile de magistraţi au mai nou şi iniţiativă legislativă. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită prorogarea termenului de intrare în vigoare a dreptului de pensionare anticipată a magistraţilor la 20 de ani de activitate.

Într-un comunicat de presă, cele două asociaţii subliniază "necesitatea urgentării dezbaterilor legislative privind aprobarea OUG nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, ordonanţa de urgenţă fiind iniţiată tocmai pe considerentul subdimensionării schemelor de personal, în expunerea de motive reţinându-se că aplicarea anumitor măsuri din legile justiţiei (pensionarea anticipată, mărirea numărului de judecători în completurile de apel de la 2 la 3 etc.) ar fi de natură a avea consecinţe grave asupra respectării principiului judecării cauzelor într-un termen rezonabil".

"În acest context, Parlamentul României, în acord cu instituţiile relevante din sistemul judiciar, trebuie să identifice rapid soluţii reale şi pe termen lung pentru evitarea dezastrului ce se prefigurează asupra funcţionării sistemul de justiţie începând cu data de 01.01.2020, pentru când a fost amânată intrarea în vigoare a dispoziţiilor legale vizate", mai scrie în comunicat.

Modificarea legilor justiţiei în Parlament, în 2018, a dat posibilitatea magistraţilor să se pensioneze anticipat la 20 de ani de activitate, spre deosebire de 25 de ani ca până acum. Cerută şi aşteptată de mulţi magistraţi, măsura a fost criticată de forurile europene, care au avertizat ar putea duce la un exod masiv din magistratură. Ministrul Tudorel Toader a promovat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat intrarea în vigoare a noilor prevederi până la 1 ianuarie 2020. Dacă legiuitorul nu intervine pentru a proroga din nou termenul, cel puţin 1000 de magistraţi (cel puţin 2000, după alte estimări) ar putea dobândi vocaţie pentru pensionare peste mai puţin de patru luni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.