Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două asociaţii din Sălaj organizează un concurs de promovare a costumului popular de pe Valea Barcăului

basilica.ro
tineri traditii patriotism romani

Două asociaţii din Sălaj ce îşi propun promovarea tradiţiilor locale organizează miercuri, 8 septembrie, un inedit concurs cu premii, ce are ca scop promovarea costumului popular de pe Valea Barcăului.

Concursul cu premii în bani "Povestea costumului popular de pe Valea Barcăului" este adresat tuturor celor care deţin un costum popular autentic din zona etnografică "Valea Barcăului" şi este organizat de Asociaţia Atelierul de Joc Popular şi Asociaţia Salvăm Casele Albastre Pe Valea Barcăului. Premiile, în valoare totală de 2.500 lei, vor fi oferite cu sprijinul Centrului de Cultura şi Artă al Judeţului Sălaj.

"Există o identitate şi o amprentă locală a costumului tradiţional de pe Valea Barcăului, ca o prelungire a Bihorului în Sălaj. Spăcelul e foarte vesel, de obicei cu buchete de flori multicolore. Poalele sunt foarte frumos ornamentate, lucrătură care se numeşte 'ciur tăiat' şi zadie (şorţ n.red.) neagră încreţită. Concursul este un pretext pentru a stimula lumea din sat să păstreze piesele de port vechi şi să le valorizeze aşa cum se cuvine. Evenimentul de miercuri este o pledoarie pentru obiceiurile locale şi mai ales pentru costumul tradiţional", a declarat luni, pentru AGERPRES, Camelia Burghele, specialist etnograf în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Potrivit organizatorilor, în cadrul concursului vor fi premiate cele mai frumoase poveşti şi cele mai frumoase costume din zonă, informează Agerpres.ro.

"În contextul în care tot mai multe costume populare autentice pierd teren în faţa aşa-ziselor ii sau cămăşi tradiţionale din comerţul actual şi care nu au nimic de a face cu ia sau cămaşa autentică, am gândit acest eveniment concurs, care are ca scop principal descoperirea, conservarea şi promovarea costumelor populare din una din cele mai bine conservate zone etnografice din Sălaj şi anume 'Valea Barcăului', premierea celor mai frumoase poveşti, dar şi a celor mai bine păstrate costume din zonă", se arată pe pagina de Facebook a Asociaţiei "Atelierul de Joc Popular".

Concursul va avea loc miercuri, începând cu ora 16,00, la Căminul Cultural din Valcău de Jos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.