Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două bileţele scrise de mână de Einstein vor fi vândute la licitaţie în Israel

albert einstein

Două bileţele pe care Albert Einstein i le-a înmânat unui curier din Tokyo, dintre care unul despre secretul unei vieţi fericite, au reapărut după 95 de ani şi vor fi vândute la o licitaţie la Ierusalim, relatează AGERPRES, citând AFP.

Citeşte şi: O scrisoare netrimisă a unui pasager de pe Titanic a fost vândută la licitaţie cu suma record de 166.000 de dolari

În 1922, fizicianul german, celebru pentru teoria sa asupra relativităţii, a făcut o vizită în Japonia pentru o serie de conferinţe. În acel an, Einstein fusese informat despre viitoarea sa nominalizare la premiul Nobel pentru fizică iar notorietatea sa începea să crească în comunitatea ştiinţifică. 

Scena s-a petrecut la Imperial Hotel de Tokyo, afirmă azi vânzătorul preţioaselor bilete: un curier japonez a venit să-i predea o scrisoare fizicianului. Nu se ştie dacă mesagerul a refuzat să primească bacşiş, sau dacă Einstein nu avea mărunt la el, însă fizicianul nu a vrut să-l lase să plece cu mâna goală, aşa că i-a dat două note scrise în limba germană. 

"Dacă ai noroc, poate că aceste note vor avea mai multă valoare, decât un simplu bacşiş", i-ar fi spus Einstein, potrivit vânzătorului notelor, un apropiat al fostului curier care locuieşte în prezent în oraşul german Hamburg. 

Pe una din aceste note, scrisă pe o foaie de hârtie având antetul Hotelului Imperial, este trecut: "O viaţă liniştită şi modestă aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului care implică o agitaţie permanentă". 

Pe a doua notă scrisă pe o coală albă este trecut celebrul slogan împrumutat de la Lenin: "Acolo unde există voinţă, există şi o cale". Necunoscute până acum cercetătorilor, aceste note au fost autentificate de casa de licitaţii Winner's. 

Notele nu au valoare ştiinţifică dar pot ajuta la o mai bună cunoaştere a reflecţiilor personale ale lui Einstein, al cărui nume a devenit sinonim cu geniul, a apreciat Roni Grosz, responsabil al celei mai mari colecţii de arhive a fizicianului de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. 

Cele două bileţele vor fi vândute marţi 24 octombrie de casa de licitaţii Winner's la Ierusalim, împreună cu alte obiecte personale ale lui Einstein, precum două scrisori scrise la sfârşitul vieţi sale.

Citeşte şi: Noul album al lui Snoop Dogg va fi lansat pe 27 octombrie - VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.