Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două focare de pestă porcină africană au fost descoperite în gospodării din aceeaşi localitate, în județul Alba

facebook.com
pesta porcina

Două focare de pestă porcină africană (PPA) au fost descoperite în două gospodării din localitatea Mihalţ, cu şapte şi, respectiv, patru animale, echipele de medici veterinari care s-au deplasat la faţa locului dispunând mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor.

"Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba au acţionat, în aceste zile, pentru lichidarea a două focare de pestă porcină africană (PPA), depistate în două gospodării ale populaţiei, în localitatea Mihalţ. Genomul virusului pestei porcine africane a fost confirmat în urma testelor Real Time PCR efectuate la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba", se menţionează într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, Dragoş Suciu, a precizat că este vorba de două gospodării, cu şapte şi, respectiv, patru porci domestici.

Echipe de medici veterinari s-au deplasat la faţa locului pentru a lua mai multe măsuri privind prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care acţiuni de dezinfecţie, declanşarea anchetei epizootice, punerea sub supraveghere a exploataţiilor (este interzis ca alte animale să intre sau să iasă din gospodărie), informarea populaţiei şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere.

Târgurile de animale sunt suspendate în localităţile din zonele de protecţie şi de supraveghere (până la 10 kilometri în jurul focarului de PPA) până la ridicarea restricţiilor.

"În următoarea perioadă vor fi intensificate controalele în trafic. Solicităm crescătorilor de animale să nu achiziţioneze porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar cu documentele sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală", se precizează în comunicatul DSVSA Alba.

PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceştia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.