Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Douăzeci de statui din perioada precolumbiană au fost descoperite în Peru

peru

Douăzeci de statui din lemn, vechi de 800 de ani, au fost descoperite în oraşul antic Chan Chan, cel mai mare sit precolumbian din America, au anunţat luni arheologii şi ministrul Culturii din Peru, Patricia Balbuena, informează AFP preluată de news.ro.

Statuetele din lemn, de 70 de centimetri, toate în stare bună de conservare, în afară de una, au fost scoase din Chan Chan, fosta capitală a imperiului Chimu, situat în apropierea oraşului modern Trujillo, la 570 de kilometri de Lima.

Operele erau aliniate în nişe excavate în zidul unui culoar decorat de basoreliefuri ale pământului, într-un edificiu care datează de o mie de ani. 
Culoarul unde au fost găsite nu a fost descoperit decât în iunie, în palatul Grand Chimu, unul dintre cele zece palate fortificate ale oraşului, vizitat în fiecare an de mii de turişti din lumea întreagă. 

"Este o descoperie importantă datorită vechimii sale şi a calităţii decoraţiunilor", a spus ministrul Culturii, aflată la faţa locului.

Statuetele, descoperite în septembrie, sunt negre cu o mască de culoare bej. "Ele "ar fi cele mai vechi sculpturi cunoscute până astăzi la Chan Chan", a precizat arheologul Arturo Paredes, care conduce săpăturile.

Imperiul Chimu a cunoscut apogeul între anii 900 şi 1450 pe coasta de nord a statului Peru. În epocă, Chan Chan, care înseamnă "soare strălucitor", număra 30.000 de locuitori. Oraşul avea atunci zece cetăţi în centrul său de şase kilometri pătraţi. În total, oraşul, construit din chirpici, se întindea pe 20 de kilometri pătraţi.

Chan Chan a fost înscris în Patrimoniul umanităţii în 1986 de către Unesco. Peste 500 de persoane, între care 50 de arheologi, lucrează în sit la diverse proiecte de cercetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.