Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dovada că nu banii erau problema: bugetul pentru sistemul sanitar s-a dublat, dar serviciile medicale nu țin deloc pasul

fiercehealthcare.com
spital medici doctori internat

În ciuda faptului că an de an banii alocaţi de la buget celor două instituţii care gestionează sistemul sanitar – Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au crescut, serviciile medicale oferite pacienţilor nu au ţinut pasul, scrie Ziarul Financiar.

Aproape 78 miliarde de lei au bugetate ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 2023, adică dublu faţă de 2015, când doar 30 miliarde de lei intrau în sistem prin cele două instituţii, informează Mediafax.

Din banii care ajung la minister şi la CNAS sunt plătite salariile medicilor, sunt decontate serviciile medicale şi sunt susţinute investiţii. Pe lângă bugetul anual al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, sistemul medical mai este susţinut şi de bani de la autorităţile locale care au în subordine spitale.

Totuşi, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte în continuare câteva luni pentru acces la investigaţii medicale cu bilet de trimitere, în baza contrinuţiei lunare de 10% din salariul brut care merge către Sănătate. Din calculele ZF, un angajat român cu salariu minim contribuie lunar la stat cu 280 de lei pentru sănătate, ceea ce la final de an înseamnă 3.300 de lei, din datele ZF, colectate de pe platforma calculator-salarii.ro. Cu cât creşte salariul, cu atât contribuţia este mai mare.

Serviciile medicale nu țin pasul cu bugetul

Deşi anual bugetul creşte, mai mulţi bani nu se traduc prin acces mai rapid la servicii medicale. De exemplu, pentru investigaţiile medicale cum este şi cea RMN sau pentru analize de laborator, vitale pentru prevenţia unor boli precum diabetul, spre exemplu, statul decontează pacienţilor asiguraţi costul, însă fondurile se termină rapid, în primele zile ale lunii. Pacienţii sunt astfel nevoiţi fie să aştepte un loc disponibil, fie să plătească în sistemul privat consultaţia integrală.

Spitalele de stat care publică bugetul de venituri au avut de asemenea creşteri semnificative în ultimii ani. De exemplu, Spitalul Universitar, cel mai mare spital de urgenţă din ţară, şi-a triplat bugetul de venituri în 2023 faţă de acum 10 ani, de la aproape 300 mil. lei în 2013, la un buget de venituri de aproape 1 miliard de lei în 2023, potrivit site-ului propriu.

Şi Spitalul Judeţean din Timişoara a avut un buget de 218 mil. lei în 2013, pentru ca un deceniu mai târziu bugetul unităţii medicale să ajungă la 787 mil. lei.

O mare parte din banii spitalelor de stat sunt folosiţi pentru plata salariilor, astfel că majorările salariilor medicilor începând cu anul 2018 se văd în bugetele unităţilor medicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.