DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dr. Anca Dobrescu: Cariile, diabetul și traumatismele, printre cauzele edentației totale

gingie dinti

Cariile dentare, boala parodontală, afecțiuni precum diabetul zaharat, osteoporoza, rahitismul, tumorile localizate la nivel maxilar, malformațiile dentare sau traumatismele sunt cele mai comune cauze ale edentației totale, afirmă medicul stomatolog Anca Dobrescu, de la Spitalul Clinic de Urgență Militar Central "Carol Davila".

''Edentația totală este, în majoritatea cazurilor, o stare patologică progresivă, ce evoluează de-a lungul mai multor ani. În cazuri limitate, putem vorbi despre edentație totală determinată de absența mugurilor dentari; în această situație, fenomenul poartă denumirea de anodonție totală. De regulă, edentația este inițial parțială, influența unui cumul variat de factori ducând, în timp, la instalarea celei totale. Edentația totală descrie lipsa tuturor dinților, fie la nivelul unui singur maxilar, fie la nivelul ambelor maxilare, instalată după încheierea perioadei de erupție dentară. Este o stare patologică puternic debilitantă, cu impact major asupra calității vieții pacienților, de aceea este importantă intervenția timpurie în vederea aplicării metodelor adecvate de tratament'', a explicat medicul dentist pentru AGERPRES.

Citeşte şi: Carmen Ungurean: Au fost colectate 6.000 de solicitări de vaccinare anti-HPV a fetițelor

De asemenea, fumatul, consumul excesiv de alcool pe termen lung, consumul de cafea, sedentarismul, condițiile de muncă și de trai precare sunt factori de risc sporit, adaugă dr. Anca Dobrescu.

''Absența dinților poate provoca o serie de probleme, de la cele ce interesează întregul organism, până la cele emoționale. Lipsa lor influențează vorbitul, masticația, dar mai ales interacțiunea socială. Edentației totale i se asociază o varietate de manifestări, între care durerea, tulburările masticatorii, tulburările de deglutiție, afectarea fizionomiei, tulburările fonatorii etc. Modificările morfo-funcționale apar ca o consecință a edentației totale și afectează oasele maxilare, prin diminuarea masei osoase, atât în plan antero-posterior, cât și în plan vertical, mucoasa fixă se îngroașă, prin creșterea stratului submucos, mușchii aparatului dento-alveolar se contractă, afectând estetica facială (se micșorează etajul inferior al feței), iar limba crește în volum'', arată medicul dentist.

Dr. Dobrescu spune că, în prezent, pacienții cu edentație totală au la dispoziție multiple forme de tratament care să le redea confortul fizic și psihic și să le îmbunătățească simțitor calitatea vieții iar cea mai comună soluție este protezarea totală — cu proteze mobile sau fixe, însă ei i se adaugă opțiunea implanturilor dentare, cel mai adesea atunci când protezarea nu reprezintă o variantă de tratament.

''Alegerea celei mai bune opțiuni de tratament în cazul edentației totale se face după o analiză riguroasă a situației fiecărui pacient în parte, de la starea de sănătate la vârstă, particularități anatomice ale câmpului protetic, eventuala medicație administrată, stilul de viață, obiceiurile de igienă dentară ș.a. În cabinetele de medicină dentară avem la dispoziție modalități eficiente estetico-funcționale de protezare a edentației totale. Se pot efectua, în funcție de starea de sănătate a pacientului, mai multe tipuri de proteză: proteze acrilice totale, proteze mobilizabile pe implanturi, proteze fixe pe implanturi. Protezele mobile sunt, câteodată, singura soluție posibilă pentru pacient (fie din cauza afecțiunilor generale sau locale, fie din cauza costului ridicat al implantului dentar). Protezele mobile sunt confecționate din rășini acrilice. Pentru efectuarea unei proteze totale sunt necesare mai multe ședințe în care medicul dentist amprentează arcadele dentare, înregistrează relațiile de ocluzie, stabilește împreună cu pacientul forma și culoarea viitorilor dinți, apoi adaptează noua proteză pe câmpul edentat'', detaliază medicul.

Ea admite că protezele totale în primele săptămâni pot prezenta o senzație de disconfort, adăugând că senzația dispare odată cu obișnuirea mușchilor obrajilor și ai limbii (în cazul protezelor inferioare) să susțină proteza.

''Cu răbdare și cu respectarea indicațiilor medicului dentist acestea vor deveni parte integrantă a organismului. După o perioadă de cinci ani, se recomandă înlocuirea protezelor totale cu unele noi, deoarece pot să apară modificări importante la nivelul câmpului protetic'', conchide dr. Anca Dobrescu.

Citeşte şi: Ironii DURE la adresa liderilor PSD: 'Au jucat cu lacrimi în ochi într-un film indian tare trist' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ONU anunţă arestarea unui activist pentru educaţia fetelor în Afganistan şi cere explicaţii talibanilor FLUXUL AGERPRES 12:00ECHIPE DE LEGENDĂ: „Fetele spectaculoase din Caraibe”, echipa naţională de volei feminin a Cubei (1991-2000) 11:33Vaticanul va trimite în spaţiu un discurs al papei Francisc din 2020 11:30Prim-ministrul Poloniei – primit la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă 11:30Ciucă: Schimburile comerciale între România şi Polonia au crescut;trebuie găsite soluţii pentru echilibrarea balanţei comerciale 11:27Sate evacuate în estul Spaniei din calea unui incendiu de vegetaţie alimentat de vânt şi secetă 11:25Comunicat de presă – Peste 1200 de alergători au participat în weekend la ediţia a 4-a Timişoara 21k by SportGuru 11:24Daraban (CCIR): Trade between Romania and Poland amounted to 10.94 billion euros in 2022 11:24Virgil Popescu: România susţine dezvoltarea programului nuclear civil; decarbonizare fără energie nucleară nu se poate 11:22Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori 11:21Bucharest Stock Exchange opens higher on Tuesday Vezi mai mult Vezi mai putin CELE MAI CITITE DIN POLITICA-EXTERNA acum 6 ore Rusia a lovit cu rachete supersonice anti-navă o ţintă de antrenament din Marea Japoniei acum 4 ore Regele Charles al III-lea, aşteptat miercuri în Germania în prima sa vizită de stat externă acum 14 ore Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina acum 5 ore Kim Jong Un ordonă creşterea producţiei nucleare militare a Coreei de Nord acum 6 ore SUA: O comisie a Congresului ordonă predarea unei telegrame diplomatice confidenţiale cu privire la retragerea din Afganistan acum 15 ore Germania şi Ţările de Jos continuă integrarea militară acum 9 ore Rusia avertizează cu consecinţe grave dacă Armenia aderă la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale acum 13 ore BiH: Uniunea Europeană condamnă acţiunile conducerii Republicii Srpska ce vizează reducerea libertăţilor fundamentale

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.