Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie: Histamina, noua amenințare pentru sănătatea noastră!

Doctorul Zilei
Mihaela Bilic

Un renumit specialist în nutriție din România, dr. Mihaela Bilic, atrage atenția asupra unei noi "intoleranțe la modă". După ce lumea a fost cuprinsă de o preocupare excesivă pentru intoleranțele la gluten și lactoză, acum histamina a devenit ținta preocupărilor legate de sănătate, afirmă dr. Bilic.

Simptome precum erupții pe piele, migrene și inflamații ale mucoasei nazale ar putea indica o potențială intoleranță la histamină, explică nutriționistul Mihaela Bilic printr-o postare pe rețelele sociale.

„Ce reprezintă histamina? Este o moleculă regăsită la toate animalele și produsă natural în diverse organe, inclusiv în stomac, creier, globulele albe din sânge și de asemenea în plămâni și ficat”, afirmă dr. Bilic.

Dr. Bilic explică faptul că histamina este un neuromediator care joacă un rol în procesele inflamatorii și alergice, contribuie la răspunsul imunitar, provoacă constricția căilor respiratorii, dilatarea vaselor de sânge la nivelul pielii, stimulează secreția de acid în stomac și menține starea de vigilență în creier.

Pe lângă histamina produsă de corpul uman, toate alimentele fermentate conțin niveluri variabile de histamină, precum brânzeturi, pește marinat sau afumat, murături, ciocolată, vin, bere, drojdie și borș, menționează dr. Mihaela Bilic.

Există oare o intoleranță la histamină? Dr. Bilic clarifică că, în mod obișnuit, histamina este neutralizată de enzima cunoscută sub numele de diaminoxidază. Însă, în situațiile în care această enzimă este insuficientă sau dacă se consumă o cantitate mare de produse fermentate, nivelul de histamină din sânge poate crește.

Când nivelul de histamină devine excesiv, pot apărea simptome de pseudo-alergie alimentară, inclusiv înroșirea pielii, migrene, inflamații ale mucoasei nazale, greață, dureri abdominale, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, valuri de căldură și palpitații, atrage atenția dr. Bilic.

„Este important de menționat că severitatea acestor simptome variază și ele tind să dispară de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile care necesită tratament cu antihistaminice”, adaugă dr. Bilic.

Medicul subliniază că, în majoritatea cazurilor, problemele de sănătate sunt mai degrabă emoționale decât alimentare.

În concluzie, dr. Bilic susține că, deși histamina mediază intoleranțele și alergiile alimentare, acestea sunt legate de funcționarea sistemului imunitar și nu direct de alimentele consumate.

„Corpul nostru produce și descompune histamina în funcție de propriile mecanisme, iar contribuția alimentelor este secundară, asemenea colesterolului, care este sintetizat de ficat indiferent de dieta adoptată. Înainte de a învinovăți alimentația, este esențial să ne evaluăm și să ne îmbunătățim aspectele vieții emoționale, deoarece adesea, problemele cu care ne confruntăm sunt de natură emoțională sau psihologică, nu neapărat legate de ce mâncăm”, concluzionează dr. Mihaela Bilic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.