Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Ștefan Voiculescu: Este de dorit ca tratamentul pentru cancer de sân să înceapă într-o lună de la depistare, chirurgia fiind primul pas

stefan voiculescu

România înregistrează o incidență în creștere a cancerului mamar și o reașezare a proporției cancerelor mai agresive. Ne confruntăm cu afecțiuni neoplazice grave, care pot apărea la vârste din ce în ce mai tinere. Singurul aspect pozitiv, dacă putem spune asta, este că mortalitatea atribuită cancerului de sân este staționară, în pofida creșterii numărului de cazuri depistate. Din păcate, aceste observații vin din practica medicală, și nu din statistici naționale, pentru că România este singura țară europeană fără un Registru Național al Cancerului. Despre depistarea cancerului de sân și opțiunile de tratament, am discutat cu dr. Ștefan Voiculescu, Doctor în Știinte Medicale, Medic primar Chirurgie generală și Coordonatorul Academiei de Senologie Sanador.

Care este traseul unei paciente diagnosticate cu cancer de sân?

Dr. Voiculescu: Insistăm asupra ideii că pacientele sub 35 de ani ar trebui să își examineze singure sânii imediat ce s-a terminat sângerarea menstruală. Doar dacă au simțit ceva diferit și acea modificare persistă minimum 2 luni, merită să efectueze un consult medical. Sub această vârstă nu se fac examene de depistare dacă nu există cel puțin 2 cazuri de cancer de sân în familia restrânsă (rude de grad 1 sau 2), pentru că este extrem de improbabil orice cancer de sân. După 35 de ani merită făcute ecografii mamare la 2 ani (1 an dacă se constată modificări benigne recente sau evolutive). În mod normal ar trebui să fie prevăzut inițial un consult senologic, care va porni de la riscul individual pentru a individualiza urmărirea (de regulă mărind intervalele!). Altfel, imagistica fără integrarea într-un context clinic recomandă frecvent reexaminări la 6 sau chiar 3 luni pentru o bună parte a modificărilor cu caractere de benignitate.

Cum se pune diagnosticul de cancer de sân?

Dr. Voiculescu: Dacă sunt constatate modificări suspecte, este cerută și mamografia (sau ecografia dacă investigația inițială a fost eventual mamografia), înainte de a fi solicitată biopsia. Când există o neconcordanță între ecografie și mamografie, rolul senologului și al aprecierii rezultatelor în contextul clinic și al riscului individual este încă și mai important. RMN-ul efectuat ca alternativă în această situație este grevat de un procent foarte important de rezultate fals pozitive, care vor conduce la biopsii sau operații inutile. Doar rezultatul său negativ este valoros. Dacă apreciem aspectul ca suspect, numai biopsia este în măsură să precizeze și să confirme diagnosticul, făcând posibilă stabilirea planului terapeutic adecvat.

Cum se stabilește mai exact planul de tratament în fiecare caz?

Dr. Voiculescu: Planul de tratament poate fi decis, cel mai bine, prin discutarea cazului într-o comisie oncologică multidisciplinară (din care fac parte oncolog, chirurg, radioterapeut, imagist, anatomo-patolog) după ce a fost emis rezultatul histopatologic șI imunohistochimic, în contextul unui bilanț biologic cu markeri tumorali, unei radiografii pulmonare și a unei ecografii hepatice. Dacă se prevede o decizie în favoarea unor terapii (chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie sau radioterapie) neoadjuvante, adică de efectuat înaintea operației, bilanțul ar putea necesita și tomografii sau RMN toracic, abdominal superior sau/și inferior și cerebral cu contrast sau/și a unei scintigrafii osoase. Întrucât dezideratul este de a începe tratamentul într-o lună de la prezentare, în contextul disponibilității actuale ale serviciilor specializate în România, toate acestea par greu de comprimat, deci am putea să convocăm comisia chiar și în absența unora dintre acestea, dacă ne gândim că în majoritatea cazurilor recomandarea este de a efectua întâi operația. Motivația chirurgiei înainte de celelalte este stadializarea exactă și îndepărtarea mai rapidă atumorii, ca sursă de metastaze.

Efectuarea acestor demersuri într-un centru dedicat senologiei, cum este Centrul Oncologic Sanador (primul centru românesc integrat rețelei internaționale breastcentersnetwork.org), prezintă avantajul de a nu solicita examene dispensabile, câștigând timp și bani pentru pacientă și oferind tratamente individualizate, moderne, nuanțate și mai sigure, oferind informații specifice (prin intermediul site-ului și a broșurilor) și suport psihologic, precum și o serie de alte “servicii postterapeutice”.

Chirurgia sânului este prima opţiune în cazul cancerului mamar? Poate fi și singura opțiune sau face parte dintr-un tratament mai complex?

Dr. Voiculescu: Cel mai adesea, chirurgia este primul pas în tratamentul sânului. Este chiar unicul în situații particulare (cancer microscopic sau in situ). De obicei se integrează unui complex terapeutic, pe care îl configurează prin informațiile histopatologice pe care le procură. Din acest complex fac parte hormonoterapia (adesea singurul tratament după chirurgia cancerului de sân în postmenopauză), chimioterapia (citostaticele în situația existenței unor metastaze ganglionare sau și sistemice) și terapia țintită (recomandată doar în unele cazuri ce se pretează la ea), precum și radioterapia în diverse forme (recomandată în forme extinse local sau regional, în ganglionii axilari sau intratoracici).

Chirurgia este pilonul principal al tratamentului și este indispensabilă în cazurile cu șanse reale de vindecare. Chiar în formele considerate depășite, chirurgia prelungește supraviețuirea și crește calitatea vieții pacientelor, evitând complicațiile locale redutabile (ulcerarea cu sângerări necontrolabile, necroza tumorală infectată ce face insuportabilă viața pacientei și a anturajului, durerile cronice invalidante).

Extirparea tumorii și ganglionilor considerați semnificativi stadializării realizează o masivă (deseori totală!) îndepărtare a structurilor maligne realizând vindecarea atunci când boala nu depășește ganglionii axilari, prevenirea complicațiilor și a recidivelor locale, stadializarea locală și regională exactă.

Vorbim și de cazuri în care prima recomandare de tratament nu este chirurgia?

Dr. Voiculescu: Deși în stadii avansate tratamentul inițial recomandat este cel general (citostatice, hormonoterapie și/sau imunoterapie) pentru că riscul major asupra vieții este reprezentat de metastazele dovedite sau presupuse a exista în contextul unor tumori mari și/sau foarte agresive, dacă acesta pare să nu dea rezultate în tratamentul cancerului, revenirea la chirurgie este o opțiune de luat în calcul, dacă nu pentru vindecare, măcar pentru o ameliorare semnificativă, fie și temporară, a condiției pacientei.

Efectuarea chimioterapiei cu tumora pe loc (dacă suntem absolut convinși de justificarea sa!) are avantajul de a arăta clar eficacitatea tratamentului prin regresia tumorii și a ganglionilor, convingându-ne că același efect se exercită și asupra eventualelor metastaze. Dacă efectul este nesatisfăcător după un număr de cure, tratamentul nu trebuie continuat până la capăt, ci poate fi schimbat sau se rediscută opțiunea chirurgicală.

În situația unui cancer inflamator, formă deosebit de agresivă cu extindere mare și greu de precizat cu exactitate, chirurgia este contraindicată până la obținerea regresiei neoplazice sub chimioterapie asociată eventualelor terapii imunologice țintite și sub radioterapie. Abia după remisia inflamației, chirurgia radicală devine indicația crucială.

Cum apreciați evoluția patologiei cancerului mamar în România?

Dr. Voiculescu: România este singura țară europeană fără un Registru Național al Cancerului (și nu furnizorii de servicii de sănătate sunt de învinuit pentru această situație!). Deci răspunsul va presupune o estimare: cancerul mamar are o incidență crescândă, o reașezare a proporției cancerelor mai agresive și apare la vârste mai tinere, dar are o mortalitate atribuită cancerului de sân care este staționară. Cu siguranță se poate mai bine, dacă nu ne vom declara satisfăcuți că supraviețuirea raportată la aceleași stadii (avansate) este similară cu cea în țări ce ne servesc drept model și loc de tratament al („)personalităților(”) din România (cu costuri sensibil mai mari decât primesc unitățile noastre medicale). Pentru că, la depistare și chirurgie conservatoare și reconstructivă, comparația ne defavorizează!

Dr. Ștefan Voiculescu, Doctor în Știinte Medicale și Medic primar Chirurgie generală, este Coordonatorul Academiei de Senologie Sanador. Academia de Senologie Sanador a luat ființă în 2019, sub egida Centrului Oncologic Sanador, cu scopul de a răspândi informații avizate privind problemele mamare, contribuind astfel la o depistare mai bună și în stadiu incipient a cancerului de sân. Educația pentru sănătate și consilierea pacientelor cu probleme mamare reprezintă pentru Academia de Senologie o prioritate, căreia îi dedică materiale informative, emisiuni online, ședințe de consiliere și simpozioane.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.