Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Vadim Palii: Relaţia medic-pacient este una foarte specială şi intimă, asemănătoare relaţiei dintre un credincios şi duhovnic

dr palii

Să fii medic neurochirurg nu este pur şi simplu o meserie, este o vocaţie. Cere sacrificiu şi dedicaţie, ani mulţi de studiu aprofundat şi curajul de a mânui un bisturiu în creierul uman şi în coloana vertebrală.

Dr. Vadim Palii, Medic primar Neurochirurgie şi membru al echipei medicale a Spitalului Clinic Sanador, recunoaşte că, după 22 de ani de practică, îi este greu să spună ce anume l-a determinat să aleagă această ramură a medicinii. Rămâne însă şi astăzi fascinat de Neurochirurgie, o specialitate medicală care îi oferă posibilitatea de a interveni într-un proces patologic extrem de dureros (fizic) şi cu riscuri de invaliditate, astfel încât, la final, starea de sănătate a pacientului să se amelioreze.

Iar pacientul este central în această ecuaţie. Nu este un simplu dosar medical, ci este o persoana în carne şi oase care vine în cabinetul medicului cu probleme, îngrijorări şi teamă de ce necunoscut.

Relaţia medic pacient este una foarte specială şi intimă, asemănătoare relaţiei dintre credincios şi duhovnicul său. Din punct de vedere personal este bazată foarte mult pe încredere, atât a pacientului în medic cât şi, foarte important, a medicului în pacient. Fiecare caz pentru un medic este unic”, arată dr. Palii.

Majoritatea pacienţilor care îi trec prin mâini suferă de hernii discale, listezis sau alte patologii spinale degenerative. Nu lipsesc însă cazurile de fracturi vertebrale (patologia traumatică).

În opinia sa, succesul unei intervenţii neurochirurgicale este determinat de factori multipli: indicaţia chirurgicală corect stabilită, experienţa chirurgului, tehnologia medicală şi, nu în ultimul rând, echipa operatorie. Când vine vorba de recuperarea pacientului, un proces ce poate fi anevoios pentru cei care au suferit intervenţii neurochirurgicale, se mai adaugă un ingredient: voinţa.

De altfel, dintre cei circa 4.000 de pacienţi pe care i-a operat de-a lungul carierei sale, cazul unui tânăr de 18 ani i-a rămas în minte medicului Palii poate mai mult decât altele. “Am avut un caz de fractură cervicală în urma unui accident nefericit la un tânăr de 18 ani cu paralizie completă preoperatorie. Acesta a reuşit postoperator să recupereze parţial handicapul, iar asta s-a datorat unei voinţe absolut ieşite din comun. Este singurul pacient la care am văzut o recuperare spectaculoasă într-un astfel de caz în care persoana este de obicei condamnată într-un scaun cu rotile.

Poate şi acesta este un motiv pentru care dr. Vadim Palii crede că medicul nu trebuie să se distanţeze de problemele pacientului din faţa sa. Dacă în timpul intervenţiei propriu-zise este necesară o oarecare detaşare emoţională, când vine vorba despre relaţia cu pacientul, acesta trebuie înţeles şi ajutat să îşi depăşească problemele.

Sfatul medicului pentru pacieţii neurochirurgicali? “Când ajungeţi să aveţi nevoie de neurochirurg, eu recomand să vă documentaţi, să cereţi mai multe păreri ca să puteţi fi siguri că aţi făcut alegerea corectă.“

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.