DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dragnea a ratat șansa de a deveni un Trudeau* cu mustață

Legea ”defăimării”, deja celebra lege promovată de Liviu Dragnea, este una dintre cele mai leftist-occidentale legi inițiate de un politician român. În mod normal, Dragnea ar fi trebuit să devină idolul stângiștilor și adepților corectitudinii politice. Căci ”legea defăimării” este, în fapt, legea promovării obligatorii a corectitudinii politice la nivelul statului român. Prin această lege, corectitudinea politică devine ideologie de stat.

Cu toate acestea, Dragnea și PSD-ul și-au luat castane tocmai din mediul permeabil pentru ideologia corectitudinii politice, urbanul educat, corporatiștii, hipsterimea și academia new age. Căci electoratul PSD este tradiționalist, rural și conservator. În cel mai fericit caz pentru Dragnea, această lege este ignorată de electoratul tradițional al PSD. În cel mai nefericit caz, este contestată vehement, cu furci, coase și blocarea Parlamentului cu căruțe.

Este adevărat ca în România corectitudinea politică nu este încă o temă cu relevanță electorală, pentru alegători. Însă Dragnea și PSD-ul au ratat prima țintă, elită autentică de stânga, cea care se adapă de la stângismul modern occidental și care se închină la corectitudinea politică.

Astfel, Dragnea a ratat șansa de a deveni un Trudeau cu mustață. Nu-l ajută propria istorie, mustața, partidul și profilul liderilor PSD.

S-a văzut încă o dată absența totală a PSD din rețelele de influență a liderilor de opinie și impotența sa în mediul online. Partidul nu există practic în aceste rețele și este complet expus. S-a confirmat încă o dată înfrângerea mediatică din noiembrie 2014.

Strategic, PSD este în blocaj, așa cum scriam în august 2015:

”PSD nu are nicio șansă pe viitor dacă nu se reinventează ca partid al modernizării. Tactic poate veni cu tot felul de găselnițe de moment, care să-i aducă mici victorii punctuale, poate rupe bucăți din PNL, poate inventa partide de dreapta care să canibalizeze PNL, poate inventa sateliți șamd. Dar acestea sînt soluții de moment. Și nici acestea nu-s ușor de aplicat. Nu mai sîntem în 1992 sau 2000.

Cu Dragnea PSD rămîne un CAP care merge ca uns pe pierdere, o mașinărie prăfuită, o fabrică comunistă bine organizată dar cu piața în scădere și fără să înțeleagă ce e aia piață și cu atît mai puțin ce e de făcut. Cu Dragnea la timonă PSD e cel mai eficient producător de motoare cu aburi sau aparate de fotografiat cu film. Fabrica e mare și întinsă, totul e organizat ceas, totul merge ca uns, inginerii, meșterii și muncitorii se pricep foarte bine la ceea ce fac. Numai că e o fabrică-fantomă, rămasă din altă lume. Motoarele cu aburi și aparatele de fotografiat cu film se duc ori la cimitirul industrial ori, cîteva dintre ele, la muzeu. În condițiile astea e preferabil să fii un producător de motoare electrice sau aparate de fotografiat digitale, chit că ești cel mai dezorganizat și incapabil. Măcar știi că produci, chiar și prost, ceea ce vrea piața, că trăiești pe lumea asta și nu în povestiri istorice cu daci și brigadieri la canal.”

Însă PNL ar cam trebui să se trezească. Ce nu au reușit Năstase, Geoană, Ponta și Dragnea, va reuși probabil următoarea generație de lideri PSD. Iar atunci PNL va pierde singurul său atu în fața PSD-ului: nucleul electoratului urbam. E un război pentru modernizare și PNL riscă nu doar să piardă electorat ci și să lase o nouă generație în curtea ideologiei stângii.

* Trudeau este premierul ”cool” al Canadei, unul dintre cei mai stângiști lideri occidentali și radicali promotori ai corectitudinii politice

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.