Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea BLOCHEAZĂ inițiativa lui Tăriceanu privind numirea șefilor din Justiție

liviu dragnea psd

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că actuala procedură de numire a conducerii ÎCCJ şi a procurorilor-şefi este mai bună decât varianta iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi adoptată tacit în Camera Deputaţilor. 

"Eu am mai avut un punct de vedere în legătură cu acest proiect de lege. Poate că situaţia actuală este mai bună decât varianta propusă. Nu ştiu dacă este ideală, dar acum totuşi sunt trei entităţi implicate în procesul de numire şi poate acest echilibru între trei entităţi, care practic funcţionează independent, s-ar putea să fie mai bun. (...) Din punctul meu de vedere, este o procedură care funcţionează de o perioadă lungă de timp şi fiind trei instituţii, trei entităţi publice implicate s-ar putea ca aceste filtre să fie bune. Până la urmă, şi într-o variantă şi alta, cel mai important lucru este calitatea celor care sunt numiţi acolo şi abordarea lor", a declarat Dragnea, joi, întrebat despre iniţiativa privind excluderea şefului statului şi a ministrului Justiţiei de la numirea conducerii ÎCCJ şi a procurorilor-şefi, adoptată tacit de Camera Deputaţilor.

Fratele lui Traian Băsescu, condamnat la închisoare cu EXECUTARE


Cât priveşte faptul că poziţia sa pe acest subiect este diferită de cea a copreşedintelui ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, liderul PSD a spus că s-a mai întâmplat să aibă poziţii diferite, însă acest lucru nu înseamnă că nu funcţionează colaborarea dintre cele două partide. 

"Eu cred că senatorii PSD vor avea acelaşi punct de vedere ca şi mine. Totuşi, am mai discutat şi cu colegii mei de la Cameră. A trecut în mod tacit. Am fost în campanie electorală... Şi eu sunt mirat, cu fostul preşedinte al Camerei care era lăudat de toată lumea, cum de i-a scăpat aşa ceva. Un om foarte vigilent, dar se mai întâmplă. Oricum, la Senat, fiind Camera decizională, acolo se decide", a adăugat Dragnea, relatează Agerpres.

Exclus din PNL, senatorul Bodea anunță că își face partid


Proiectul de lege prin care se propune excluderea şefului statului şi a ministrului Justiţiei din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorilor şefi, iniţiat de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost adoptat tacit, miercuri, de Camera Deputaţilor. 

Tăriceanu a propus modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor în sensul ca în funcţiile de conducere să nu mai fie implicat factorul politic - preşedintele ţării şi ministrul Justiţiei. 

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele, preşedinţii de secţii", prevede proiectul preşedintelui Senatului. 

Potrivit acestuia, revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii se face de către ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituţiei. 

În prezent, legea prevede că preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea CSM, iar propunerea lui Tăriceanu este ca aceste numiri să ţină numai de Instanţa supremă, care să îşi aleagă din rândul ei, "fără niciun fel de intervenţie politică din afară", conducerea. 

Camera Deputaţilor este primul for sesizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.